Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Angajații se pot întoarce la muncă, după carantină, fără test de Covid-19 făcut la privat, consideră Avocatul Poporului

Publicat: miercuri, 5 August 2020 , ora 23.01

Condiționarea de către angajator a întoarcerii la muncă a salariatului doar dacă prezintă un test negativ Covid-19, după ce acesta din urmă a stat în carantină sau a fost bolnav de coronaviroză și a fost declarat vindecat, este o măsură abuzivă, în afara cadrului legal, consideră Avocatul Poporului

"Această condiționare pune în dificultate cetățeanul, întrucât el nu se încadrează pe criteriile de testare/retestare, medicul nu îi poate elibera concediu medical pentru a sta perioade nelimitate acasă, angajatorul nu îl primește la locul de muncă, iar pentru a-și relua munca salariatul se vede obligat să plătească costul efectuării testului pentru Covid-19, la o clinică din sistemul privat. Condiționarea salariatului la momentul întoarcerii la locul de muncă de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, atât persoanelor care se întorc la locul de muncă după perioada de carantină, cât și persoanelor care au fost la un moment dat pozitive, însă după ce au parcurs procedurile și traseul reglementat de lege sunt considerate ca fiind vindecate", a declarat reprezentantul Avocatului Poporului, Consilier coordonator al Biroului Teritorial Brașov, Cornelia Cor.

Reprezentanții instituției argumentează observația prin faptul că, potrivit legislației în vigoare, sunt testați pentru SARS-CoV-2 doar "Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate", nu și contracții care nu au niciun simptom (asimptomatici) și, care au fost obligați a să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Tot normele legislative arată că "pacienții care au fost diagnosticați cu forma asimptomatică de infecție cu SARS-CoV-2 nu mai necesită testare după 14 zile de la diagnosticul inițial. Aceștia pot desfășura activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile".

Cornelia Cor a explicat: "În acest caz, Direcția de Sănătate Publică nu mai poate testa/retesta un pacient care a fost pozitiv, întrucât s-a parcurs procedura prevăzută de lege, mai exact: pacientul a fost externat după 48 de ore de la internare, s-a izolat la domiciliu sau la o locație alternativă atașată unității sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la momentul internării. În această situație, fostul pacient își poate desfășura activitățile curente și profesionale cu păstrarea distanțării și purtarea măștii acasă și la locul de muncă pentru încă 10 zile, fără a fi obligat la retestare. Prin urmare, aceasta condiționare impusă salariatului, ca la momentul întoarcerii la locul de muncă, după o perioadă de carantină, respectiv după expirarea termenului de 14 zile pentru pacientul diagnosticat cu forma asimptomatică de Covid-19, să prezinte un test negativ SARS-CoV-2 la reluarea activității salariale/profesionale, nu are justificare legală".

Astfel, prin Biroul Teritorial Bașov, care s-a sesizat din oficiu asupra acestui aspect, Avocatul Poporului solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale ca, prin Inspecția Muncii, să intervină la nivel național și să facă informarea corectă a angajatorilor, pentru ca aceștia să nu-și mai pună angajații pe drumuri și la cheltuieli inutile.

Amintim că un test Covid-19 la cerere poate ajunge până la 400 de lei, în funcție de laboratorul de analize medicale ales.
Camelia Vlad