Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Astăzi este sărbătorită Ziua Universală a Iei

Publicat: miercuri, 24 Iunie 2020 , ora 12.56

Astăzi este sărbătorită Ziua Universală a Iei, marcată de comunitățile românești din toată lumea.


Ia este ca o hartă sau un CV pentru cea care o poartă, susține Alexandru Stănescu, directorul Muzeului de Etnografie din Brașov:


Există ii speciale pentru fete tinere, necăsătorite, pentru fete care urmează să se căsătorească, ii de mireasă sau pentru mireasă când iese la biserică după cununie, ii pentru femei necăsătorite sau văduve. Elementele de decor se schimbă în funcție de vârstă. De asemenea, se schimbă și culorile: pentru fetele tinere sunt mult mai vii, pentru femeile măritate sau mai în vârstă se ajunge chiar și la negru. Acum 100 de ani era foarte ușor să recunoști o româncă dintr-un anumit sat după ia pe care o purta, dar nu o recunoșteai doar că e din satul respectiv, puteai să îți dai seama dacă era măritată sau nemăritată, dacă era bogată sau săracă, dacă era harnică sau mai puțin harnică”, a spus Alexandru Stănescu.


Creștinii sărbătoresc astăzi si Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul profet al Vechiului Testament, care a pregătit venirea în lume a lui Iisus Hristos. În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele de Sânziene sau Drăgaica.

Saviana Russu