Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Începe vremea colindelor

Publicat: joi, 5 Decembrie 2019 , ora 15.18
Alexandru Stănescu, director al Muzeului de Etnografie

Tradiția ortodoxă spune că ziua de Sfântul Nicolae este prima în care se pot cânta colinde iar cea de Sfântul Ion, ultima. Între cele două sărbători, românii se bucură de cântecele dedicate Nașterii Domnului. Județul nostru are tradiții extrem de frumoase în această perioadă a anului iar cele din Țara Făgărașului sunt cele mai celebre.

Tradiția cetelor de băieți din zona Făgăraș se păstrează și în zilele noastre, mai ales că înglobează mai multe obieciuri. În zona Brașovului tradiția nu se mai păstrează decât în puține cazuri, însă de aici provin câteva colinde care au ajuns celebre în întreaga țară.

Județul Brașov are trei mari zone etnografice: Brașov, Făgăraș și Rupea, în care colindele și obiceiurile diferă. În jurul Brașovului și la Rupea există influențe maghiare și săsești, în timp ce la Făgăraș tradițiile sunt pur românești iar tinerii le păstrează și în zilele noastre.

Sorin Țîtcă