Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

O boala rară a rășinoaselor amenință din ce în ce mai multe păduri ale Europei. Recent, fenomenul a fost sesizat și în România, și chiar la Brașov

Publicat: vineri, 12 Iunie 2020 , ora 11.18

O boala rară a rășinoaselor amenință din ce în ce mai multe păduri ale Europei. De aceea în județul Brașov, se va demara un studiu amplu, pentru a putea determina gradul de pericol la care sunt supuse cele peste 14.500 de hectare de fond forestier.


În ultimul an calendaristic, tot mai multe păduri de rășinoase, cele mai multe din Cehia și Germania, s-au uscat, verdele veșnic al speciilor de brad, molid, cedru, tisă, ienupăr sau pin devenind doar un verde temporar. Recent, fenomenul a fost sesizat și în România, și chiar la Brașov.


Pentru a verifica starea de sănătate a pădurilor din județ, Regia Pădurilor împreună cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea au decis să pună în aplicare un proiect de monitorizare a stării de sănătate a celor peste 14.500 de hectare de fond forestier aflate în administrarea Brașovului. În acest sens, în păduri vor fi amenajate 450 de sondaje permanente, adică parcele de pădure în care se vor monitoriza arborii. Suprafețele de cercetare au câte o mie de metri și sunt stabilite, astfel încât să se obțină date relevante pentru întregul fond forestier.

De asemenea, aceste suprafețe de cercetare vor permite și identificarea unor factori vătămători, cum ar fi insectele sau ciupercile.

Adrian Cârneciu - Radio România Actualități