Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

11 iunie, Ziua Râsului

Publicat: marți, 11 Iunie 2019 , ora 17.28

De anul trecut, ziua de 11 iunie este dedicată râsului. Mamiferul popula o bună parte din pădurile Bătrânului Continent cu secole în urmă, însă cea mai mare parte a populației de râși din Europa a dispărut în ultimele două secole. 

Vânarea excesivă și modificările intervenite în habitatul natural au făcut ca acesta să dispară din mai multe țări și să fie în pericol de dispariție în altele. Din anii 70, guvernele au început să declare specia ca protejată și astfel populația a crescut.  

În prezent, în Europa trăiesc circa 9000 de râși, dintre care 2300–2400 în zona Munților Carpați. Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți cutreieră pădurile României, cifrele oficiale vorbind de circa 1200–1500 de exemplare.

Mai multe evenimente publice au loc astăzi în Europa pentru a crește atenția față de această specie periclitată.

Un râs adult cântărește între 20-35 kg și are o înălțime de circa 70 cm. De obicei, râsul devine activ la asfințit, însă în perioadele de împerechere circulă în timpul zilei. În rest, preferă să-și petreacă ziua odihnindu-se la adăpostul unor stânci sau a unui copac stufos.

Hrana sa constă în principal din șoareci de pădure, căprioare, vulpi și uneori mânji lăsați nesupravegheați.

Sorin Țârcă