ACUM:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale
Urmează:
20.00
Radiojurnal
Apoi:
20.10
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

150 de milioane de euro pentru producerea vaccinului antigripal tetravalent la Institutul Cantacuzino

Publicat: vineri, 7 Februarie 2020 , ora 19.24
Sursa foto arhiva romania-actualitati.ro
Sursa foto arhiva romania-actualitati.ro

Guvernul pregătește un proiect european din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Institutului Cantacuzino, reluarea producției de vaccin și dezvoltarea de noi produse farmaceutice, se precizează într-un comunicat remis de biroul de presă al Guvernului.

Vice-premierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au efectuat o vizită de lucru la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino.

Discuțiile cu specialiștii din institut au vizat posibilitatea dezvoltării unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene și identificarea componentei inovatoare, strategice și competitive pe care o poate pune la dispoziție Institutul Cantacuzino.

Din viitorul exercițiu financiar al UE, țara noastră are la dispoziție 8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare. Pentru acest proiect de interes național, România poate atrage 150 milioane de euro. Astfel, Institutul Cantacuzino va putea să-și extindă capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două unități tehnologice complexe noi. Cercetătorii își vor desfășura activitatea într-un spațiu nou, modern, cu o suprafață de 7000 mp. Aici, activitatea dezvoltării de vaccin va fi corelată cu cea de cercetare și dezvoltare farmaceutică, iar la finalul proiectului Institutul va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent și să creeze oportunități de dezvoltare de noi produse farmaceutice.

Pe lângă acest proiect, Guvernul sprijină alte trei proiecte strategice pentru cercetarea românească:

1. Înființarea unui institut de cercetare în domeniul medicinei genetice;

2. Înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT;

3. Înființarea Institutului pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

(Sursa articol: Comunicat - biroul de presă al Guvernului)

Radio România Brașov FM