Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A fost confirmat primul caz de coronavirus din România

Publicat: joi, 27 Februarie 2020 , ora 9.58
Sursa foto AGERPRES/EPA
Sursa foto AGERPRES/EPA

A fost confirmat primul caz de coronavirus în România. Inițial, informația a apărut pe surse, apoi a fost rapid confirmată de secretari de stat din Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, care a intrat în contact cu un cetățean italian infectat și el cu acest virus și care a petrecut câteva zile în țara noastră, având mai multe întâlniri cu mai multe persoane din județele Gorj și Dolj.

Raed Arafat a spus că bărbatul locuia cu alte 7 persoane care, în acest moment, sunt izolate la domiciliu.

Pe de altă parte, 37 de persoane din județul Brașov s-au autoizolat la domiciliu, după ce s-au întors din țările în care a fost confirmată infecția cu coronavirus. Oamenii vor sta acasă pe o perioadă de 14 zile, iar Direcția de Sănătate Publică îi va monitoriza în permanență. În tot acest timp, cei care sunt angajați vor beneficia de concediu medical plătit, pe baza unor adeverințe justificative eliberate de DSP.

În plus, administrațiile publice locale au obligația de a identifica spații de carantină, pentru izolarea celor suspectați de infectare cu coronavirus. Toate acestea, dar și alte măsuri au fost discutate, ieri, la întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

“Am avut două întâlniri importante. Am organizat o întâlnire între DSP și toate unitățile sanitare de pe raza județului Brașov. S-a discutat metodologia care se va aplica pentru prevenirea și combaterea coronavirusului. DSP a solicitat unităților sanitare din județ măsuri concrete. La orele 16.00 am convocat un Comitet Județean pentru Situații de Urgență în care am vrut să dăm niște atribuții unităților administrativ teritoriale din județul Brașov pentru a se putea implica în prevenirea si găsirea unor locații accesibile de a găzdui carantine.”, a spus prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

Dupã ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a fãcut apel la calm și responsabilitate.

“Nu există motive de panică. Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Din păcate am observat că abordarea mass media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care generează o stare de anxietate nedorită în rândul populației.”, a spus președintele Klaus Iohannis.

În total, în România, până miercuri după amiază 69 persoane erau plasate în carantină în centre speciale, iar peste 4800 erau izolate la domiciliu, după ce au venit din zone în care există focare de coronavirus.

Radio România Brașov FM