Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ce spun cercetătorii români despre Covid-19

Publicat: vineri, 26 Iunie 2020 , ora 18.02
Sursa foto Facebook / Primăria Brașov
Sursa foto Facebook / Primăria Brașov

Acum este puțin probabil ca persoanele vindecate de Covid să se reinfecteze cu visurul Sars Cov 2, un virus care cu siguranță vine din Wuhan, dar care, în România a ajuns trecât din țările europene.


Sunt câteva dintre concluziile trase în urma unui studiu realizat de o echipă de cercetare Medlife, care a făcut secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2și a dat publicității informațiile.


Cercetarea făcută de echipa din România a implicat secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale țării, atât de la pacienți asimptomatici, cât și simptomatici.


Potrivit cercetătorilor, virusul SARS-CoV-2, cu originea certă în Wuhan, a ajuns în țara noastră trecând prin țările europene, iar oamenii de știință spun că mutațiile detectate sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent în Marea Britanie. Însă, nu se poate afirma cu certitudine că virusul a fost adus din această zonă, întrucât mutațiile identificate se găsesc și în alte tări din Europa, spun cercetătorii.


Cel mai probabil, răspândirea virusului SARS COV 2 în România s-a făcut local, prin transmitere intrarcomunitară, în cea mai mare parte. Cu alte cuvinte, au fost puțini oameni care au adus virusul din afara țării, dar transmiterea lui s-a făcut în comunitate.


Pentru identificarea profilului viral specific României, studiul are la bază analiza mutațiilor genetice ale virusului. Oamenii de știință spun că virusul adună mutații pe măsură ce se răspândește, iar din cauza acestora, oamenii infectați ar putea să dezvolte o boală mai gravă sau poate mai ușoară sau persoanele infectate s-ar putea reinfecta.


Tot mutațiile ar putea face ineficiente eventuale vaccinuri și tratamente dezvoltate, spun cercetătorii. Cât despre următoarea perioadă, oamenii de știință spun că, în țara noastră, curba infectărilor va continua să crească.


În acest moment, compania are în derulare al patrulea studiu în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș privind dinamica anticorpilor dobândiți natural pentru COVID 19 în cazul pacienților infectați. Potrivit reprezentaților companiei, primele rezutate vor fi comunicate în următoarele săptămâni.

Adina Chirvasă