Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

De ce plătește părintele însoțitor al copilului în spital taxă

Publicat: marți, 21 Mai 2019 , ora 16.39
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR
Dr. Liviu Muntean, director medical al Spitalului de Copii

Mamele care se internează, alături de copilul mai mare de 3 ani, în Spitalul de Copii Brașov plătesc, de la începutul acestui an, o taxă de 80 de lei pe noapte.

Potrivit reprezentanților unității medicale, taxa a existat dintotdeauna, până în luna decembrie a anului 2018 ea fiind de 50 de lei. Toți banii care sunt încasați, sunt direcționați exclusiv spre tratamente medicale sau alte servicii oferite micilor pacienți. 

Practic, Spitalul de Copii se finanțează prin cazurile rezolvate, pentru care primește bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, însă aici este vorba doar de 1950 de lei, indiferent de cât de complex este cazul.

Pe lângă aceasta, se autofinanțează cu această taxă de însoțitor și cu mici contracte de închiriere a unor spații. În ceea ce privește taxa de însoțitor, însă, ea nu este aplicată tuturor mamelor. Sunt multe cazuri exceptate. 

Din cei 80 de lei pe noapte sunt plătite și mesele mamelor, care primesc același lucru pe care îl mănâncă și personalul medical. Pentru masa mamelor internate, statul decontează doar 7 lei pe zi, pentru cele trei mese, astfel că restul sunt acoperiți de spital, din sponsorizări.

De asemenea, mai sunt plătite utilitățile, dar și dezinfectanții – unii speciali, precum și serviciile pentru spălare.

Plângerile mamelor, potrivit medicilor, sunt legate mai ales de faptul că nu li se asigură un pat atunci când stau cu copilul în spital. Dar, conducerea unității medicale reamintește mamelor că acesta este un spital pentru copii, nu pentru adulți. Există, totuși, în structură, pe lângă cele 225 de paturi pentru copii, și 80 de paturi pentru mame. Restul mamelor dorm în pat cu copilul.

În primele patru luni ale acestui an, la Spitalul de Copii din Brașov au fost internați, în fiecare lună, în medie, peste 800 de pacienți, alături de 600 de mame.

Adina Chirvasă