Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ghidaje la Biserica Neagră, la expoziția documentară 330 de ani de la marele incendiu

Publicat: luni, 22 Iulie 2019 , ora 13.06
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Brașovenii și turiștii care doresc să afle mai multe despre istoria burgului medieval de la Poalele Tâmpei beneficiază de ghidaje curatoriale, la Biserica Neagră.

Reprezentanții monumentului istoric organizează astfel de ghidaje în fiecare zi de miercuri, în cadrul expoziției documentare intitulate "330 de ani de la marele incendiu". Ghidajele se fac, miercurea, de la ora 17.00 în limba germană, de la 17.30 în limba română și de la ora 18.00, în limba maghiară.

Prețul ghidajului este inclus în prețul biletului de intrare în Biserica Neagră, dar este nevoie de programare prealabilă, la numărul de telefon 0723564741.

Marele incendiu din aprilie 1689 a fost cea mai mare catastrofă care s-a abătut asupra Brașovului. Focul a izbucnit pe Ulița Fânarilor, actuala Castelului, iar vântul care sulfa cu putere în acea zi de primăvară a întețit flăcările care au mistuit sute de case, construite în mare parte din lemn.

Aproape 300 de oameni au murit asfixiați sau arși, iar din Biserica Evanghelică Sfânta Maria au ars altarul, orga și toate obiectele de cult. De atunci, lăcașul de cult, a primit denumirea de Biserica Neagră, de la culoarea închisă pe care au căpătat-o zidurile.

Istoricii spun că nu au fost stabilite cu exactitate cauzele incendiului, însă brașovenii acelor vremuri credeau că focul a fost pus de o mână criminală.

Monica Neacșu