Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Junii Dorobanți au ieșit la Jocul strămoșesc, de la Crucea Dreptății

Publicat: duminică, 18 August 2019 , ora 13.48
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR
Florin Aurelian Nistor, June Dorobanț

Tinerii din Șchei au făcut din nou spectacol, în această duminică. A fost Jocul strămoșesc de la Crucea Dreptății, organizat de Societatea Junilor Dorobanți, acesta fiind ultimul din an, după după cel din Variște, organizat de Junii Bătrâni, de la Crucea Mușicoiului, organizat de Junii Curcani, și după cel al tinerilor din Cacova. 

Ritualul începe cu Hora Junilor, în Piața Unirii. Aici, tinerii, împreună cu fetele, joacă Hora și își demonstrează îndemânarea în aruncarea și prinderea buzduganului.

Apoi, după-amiază, tinerii, îmbrăcați în frumoasele lor veșminte, urcă la Crucea Dreptății și joacă din nou Hora Junilor, după care, coboară în Șchei și aduc fetele la joc.

Jocul strămoșesc reprezintă una dintre cele mai frumoase și spectaculoase tradiții din Șchei și constituie unul din rarele momente când, alături de juni, pot fi admirate „băiatele” sau fetele din Șchei - Pajiște, înveșmântate în frumosul port tradițional din Șchei: sumnă și laibăr de brocart, cămașă de borangic, „pumni” cusuți cu fir de argint, brâie cu paftale din metal prețios.

Tot acum sunt prezentate jocurile tradiționale, pe care orice tânăr ar trebui să le știe, pentru a fi integrat în viața socială a adulților din Șcheii Brașovului, respectiv brâul, breaza, ardealeana, sârba și brașoveanca. După aceea, tinerii petrec împreună până la ceas de seară. Jocul are loc la Crucea Dreptății, un loc cu multe semnificații, pentru vechea comunitate din Șcheii Brașovului. 

Evenimentul a fost realizat împreună cu Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi si a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Adina Chirvasă