Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

La Brașov pot fi făcute operații de transplant de rinichi, dar nu acum...

Publicat: joi, 13 Februarie 2020 , ora 15.46
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov are autorizațiile necesare din partea Agenției Naționale de Transplant, practic se pot face operații de transplant de rinichi, însă la acest moment activitatea este blocată din cauza lucrărilor de reabilitare la unitatea centrală.

Urologul Marius Neculoiu, directorul acestui centru de transplant de la Brașov, a declarat pentru Radio România Brașov FM că, din această cauză, în acest an au fost făcute doar 2 prelevări de organe de la persoane intrate în moarte cerebrală, dar transplantarea a fost efectuată la alte unități din țară.

"Momentan suntem oarecum blocați de renovarea spitalului, unității centrale, pentru că trebuie un circuit strict separat în cadrul blocului operator, care va fi funcțional abia după renovare. În acest an, am efectuat două prelevări de organe de la donatori cadavru însă transplantarea nu s-a putut efectua la noi, din motivele mai sus menționate.", a precizat Dr. Marius Neculoiu.

Dr. Marius Neculoiu speră că până la sfârșitul acestui an se va intra efectiv în circuitul național de transplant, iar secția din Brașov va fi funcțională la întreaga sa capacitate. Este o veste încurajatoare pentru pacienții brașoveni care în acest moment sunt în procedură de dializă și sunt trecuți pe mai multe liste de așteptare la clinici de transplant din țară.

"Este o listă de așteptare a bolnavilor din centrele de dializa de la Brașov. Ei sunt înscriși pe listă și la Brașov și la Cluj și la București, sperând să fie chemați de cineva. Momentan acesta este și un deficit al Agenției Naționale de Transplant. Ar trebui să exista o listă unică, iar repartiția organelor să se facă direct de pe o listă unică națională.", a adăugat Dr. Marius Neculoiu.

Aproximativ 3.000 de pacienți români așteaptă în acest moment pe listă pentru un transplant de rinichi, potrivit datelor din Registrul Național de Transplant publicate de Agenția Națională de Transplant.

Camelia Vlad