Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Mica Unire a fost marcată azi și la Brașov

Publicat: vineri, 24 Ianuarie 2020 , ora 13.18
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Unirea Moldovei cu Țara Românească a fost marcată, astăzi și la Brașov. În urmă cu aproximativ o oră s-a încheiat, în Piața Unirii un ceremonial militar și religios care a culminat cu o horă a Unirii.

Tot astăzi, centrul Cultural Reduta îi invită pe brașoveni, de la ora 18.00, la un spectacol folcloric, cu intrare gratuită. De altfel, domnul Unirii Principatelor a avut, de-a lungul timpului legături importante cu Brașovul. Dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859 a avut un ecou puternic în rândurile românilor din Transilvania, aflați, la vremea aceea sub jugul Imperiului Habsburgic. Primul ziar românesc din Ardeal, Gazeta Transilvaniei a dedicat, atunci, mai multe articole evenimentului, iar Cuza a devenit, rapid, foarte popular în rândul ardelenilor.

"Românii ardeleni vedeau în alegearea lui Alexandru Ioan Cuza, un viitor mai bun și pentru ei, pentru că ei își doreau, în primul rând, obținerea unui statut de libertăți, de drepturi", a declarat Ovidiu Savu, șeful Secției Istorie și Literatură de la Muzeul Casa Mureșenilor

La rândul său, domnul Unirii Principatelor a susținut mereu cauza Transilvaniei. De pildă, în 1859, Alexandru Ioan Cuza acorda 500 de ducați școlilor românești din Brașov. În anul următor, ajutorul financiar depășește 15.700 de lei, în 1863, școlile românești de la poalele Tâmpei primesc, din partea domnitorului, un sprijin financiar de 36,400 de lei.

"Documentele de la Prima Școală Românească atestă sprijinul acordat de Alexandru Ioan Cuza școlilor din Brașov, în special Gimnaziului Românesc nr. 1, viitor liceu sau cum este astăzi cunoscut, Colegiul Național Andrei Șaguna", a adăugat Ovidiu Savu.

Numele Brașovului apare în biografia lui Cuza chiar și într-un moment de mare cumpănă din viața domnitorului. În drumul său spre exilul din Viena, Alexandru Ioan Cuza poposește la Brașov, la Hanul "Cerbul de Aur", situat pe strada Lungă, la numărul 5. Domnul Unirii prinicipatelor a fost găzduit, aici, între 26 februarie și 4 martie 1866, însoțit de prințesa Maria Obrenovici a Serbiei.

Monica Neacșu