Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Numărul solicitărilor de angajare de muncitori străini s-a triplat, anul acesta

Publicat: joi, 10 Octombrie 2019 , ora 12.54
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Tot mai mulți străini găsim în firmele brașovene. Dacă anul trecut au fost aproximativ 400 de solicitări de angajare de muncitori străini, anul acesta, deși au trecut doar 9 luni, avem deja aproape de trei ori mai multe, potrivit șefului Biroului pentru Imigrări Brașov, comisar șef Gabriel Rășinar.

Pentru economia brașoveană, forța de muncă venită de pe alte meleaguri este o soluție bună pe termen scurt, în perioada de criză de personal pe care o traversăm, după cum a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea. 

Străinii care vin în țara noastră nu cunosc limba și mulți dintre ei nu cunosc nici măcar o limbă de circulație internațională. Este unul din aspectele asupra cărora au atras atenția organizatorii sesiunii de informare organizate de Camera de Comerț și Industrie Brașov, pe tema angajaților străini.

Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini le oferă, atât angajaților, cât și firmelor angajatoare, mai multe cursuri care să îi ajute să se integreze și să invețe limba română, pe module specifice, în funcție de locul de muncă. La centru, în mod surprinzător, cei mai mulți străini care vin sunt din Venezuela, deși cei mai mulți muncitori la Brașov provin din țări precum Vietnam sau India.

Angajatorii români au fost informați în legătură cu obligațiile care le revin atunci când doresc să angajeze muncitori străini. Cea mai importantă modificare este una care vine chiar în sprijinul angajatorilor. Dacă până anul acesta, străinii primeau cel puțin salariul mediu, de acum ei pot fi plătiți și cu salariul minim.

Sorin Țârcă