Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Peste 100 de oameni au protestat la Bran, pentru salvarea Muzeului de Etnografie

Publicat: miercuri, 12 Februarie 2020 , ora 17.30
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Peste 100 de protestatari au ieșit în fața Muzeului Național Bran pentru salvarea instituției!

Celor 33 de angajați li s-au alăturat mai bine de 70 de membri ai unor organizații non-guvernamentale sau ai altor muzee din județ, care au cerut găsirea unei soluții viabile pentru continuarea activității muzeului.

Terenul pe care își desfășoară activitatea Muzeul Național Bran a fost retrocedat. Ministerul Culturii are drept de preemțiune și cumpărarea terenului ar fi soluția cea mai simplă.

Exponatele ar putea fi mutate și dacă Primăria Bran ar oferi un alt spațiu, însă casele tradiționale sunt vechi și mutarea lor ar presupune un risc ridicat.

La numai o jumătate de oră de la încheierea acțiunii de protest, liderul sindical spune că a fost sunat de reprezentantul Ministerului Culturii, care i-a promis că va oferi o soluție.

"Vor încerca să abordeze cele două mijloace care ne sunt acum la îndemână. Evident, să aloce și mijloacele financiare necesare, dar să și continue demersurile jurdicie cu cealaltă parte care revendică celelalte două treimi ale terenului secției etnografice în aer liber.", a declarat Daniel Apostol, liderul sindical al angajaților Muzeului Bran.

Deocamdată, proprietara unei treimi din teren este în străinătate. Ea va veni în țară în 6 martie și va discuta cu reprezentanții muzeului și ai Ministerului Culturii. În ce privește celelalte două treimi, încă nu există o hotărâre definitivă a instanțelor, astfel că autoritățile vor putea negocia abia după ce justiția va da un verdict final.

Sorin Țârcă