Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Povestea calculatorului”, la Muzeul Casa Mureșenilor

Publicat: miercuri, 15 Mai 2019 , ora 13.05
Sursa SRR
Sursa SRR
Alexandru Floca, colecționar

Calculatoarele tip dulap, care ocupau poate o bună parte dintr-o cameră, calculatoare cum vezi în filmele de altădată, cu ecran foarte mic, dar cu o carcasă foarte mare în spate, tastaturi ce puteau fi atașate direct la televizoarele de odinioară, dar care aveau foarte puține comenzi. Sunt strămoși ai laptopului și telefoanelor performante de astăzi, pe care îi puteți vedea într-o expoziție inedită la Muzeul Casa Mureșenilor.

„Povestea calculatorului” face o trecere în revistă a primelor calculatoare, de la așa numitul procesor 4004 până la calculatoarele din 2010.

Toate exponatele îi aparțin lui Alexandru Floca, un colecționar care  a adunat, de-a lungul anilor, sute de astfel de obiecte, pe o parte dintre ele prezentându-le și într-o expoziție în București.

La Brașov, expoziția cuprinde 79 de calculatoare, iar Alexandru Floca își dorește ca tinerii, mai ales, să înțeleagă, de unde s-a pornit în ceea ce azi numim tehnica inteligentă.

Tot în expoziție, vizitatorii vor putea vedea și primul calculator românesc – Felix C 30, fabricat după o licență din America, în 1969. Era un fel de strămoș al calculatorului de buzunar, făcea doar calcule și ocupa o întreagă masă. La sfârșitul anilor 60 era revoluționar și nu exista decât în câteva instituții publice și institute de cercetare.

Într-o sală a expoziției, vizitatorii vor vedea doar calculatoare produse în România. Multe dintre exponate sunt unice în România și extrem de rare în lume, majoritatea fiind funcționale. 

Expoziția rămâne la Muzeu doar 10 zile, dar va putea fi vizitată și sâmbătă, în Noaptea Muzeelor.

Adina Chirvasă