Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Senatorii au adoptat propunerea de anulare a amenzilor date în starea de urgență

Publicat: miercuri, 17 Iunie 2020 , ora 12.10
Sursa foto Poliția Română
Sursa foto Poliția Română

Senatorii au adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea prin care se anulează majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgență, informează Radio România Actualități.


Pentru a scăpa de amenzi, oamenii nu vor mai mai fi nevoiți să meargă în instanțe.


Prevederile proiectului nu se aplică însă contravențiilor emise din cauza încălcării măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, dar și din cauza tulburării liniștii și ordinii publice. Propunerea a fost gândită pentru a evita blocajul în sistemul de justiție, dar și pentru a limita pericolul de răspândire a COVID-19, după cum declara unul dintre inițiatori, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.


„Această practică abuzivă a aplicării unor amenzi pentru cele mai mici abateri a creat nenumărate cazuri în care oamenii vor fi în imposibilitatea, eventual, să își achite aceste amenzi, cu toată buna credință. Nu mai vorbim despre faptul că cele 300.000 de amenzi, dacă vor ajunge să fie contestate în instanță, vom ajunge la o aglomerare de nedescris a instanțelor și așa foarte încărcate”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.


Inițiativa este criticată de liberali:


“Parlamentul României nu poate declara nule, nu poate anula niște procese verbale de amendă. Poate face alte lucruri și nu mă îndoiesc că ingeniozitatea juriștilor din partidele a căror reprezentanți au semnat această inițiativă poate găsi soluții care să fie rezonabile și să își atingă scopul, dar această inițiativă este monstruoasă din punct de vedere juridic și nu poate fi votată”, a spus Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL.


Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. 

Radio România Actualități