Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Gazeta de Transilvania, salvată de Muzeul Casa Mureșenilor

Publicat: vineri, 22 Martie 2019 , ora 16.03

În urmă cu doi ani, Muzeul „Casa Mureșenilor” a primit o donație de la Biserica Evanghelică. Întreaga colecție de ziare „Drum nou”, organizată în 100 de tomuri care cântăresc peste o tonă și jumătate, a intrat în posesia muzeului.

Joi, muzeografii au curațat și transportat cele 100 de tomuri iar acum au trecut la înregistrarea lor. Ziarele reprezintă documente de o valoare inestimabilă când vine vorba de istoria postbelică a Brașovului. 

„Gazeta de Transilvania”, care a purtat în perioada comunistă numele de „Drum nou”, este prima publicație românească, înființată în 1838 de George Barițiu în sediul de astăzi al Muzeului Casa Mureșenilor.

Pe lângă această publicație, muzeografii au mai salvat și revista „Astra” și săptămânalul „Săptămâna brașoveană”, publicații editate tot de colectivul ziarului brașovean.

Sorin Țârcă