Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Mureșenii, pe smartphone

Publicat: luni, 16 Septembrie 2019 , ora 19.30
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR
Ciprian Branea, specialist în IT

Cum ar fi arătat conversațiile membrilor familiei Mureșianu dacă acestea ar fi avut loc cu ajutorul tehnologiei moderne și nu prin intermediul scrisorilor purtate de diligențe? Răspunsul îl puteți afla la Muzeul Casa Mureșenilor, unde directorul Valer Rus a avut ideea transpunerii scrisorilor în mediul online și a implementat proiectul „Istorii 1877 Stories”.

Ideea a fost transpusă în viață de specialistul în IT, Ciprian Branea, deja un vechi colaborator al muzeului. 

Pentru ca o parte a conversațiilor dintre Mureșeni să ajungă pe pereții muzeului, muzeograful Marinela Barna a citit sute de scrisori și documente scrise timp de un an de celebra familie. 

Poate cea mai interesantă dintre încăperile muzeului este cea în care o hologramă vorbește despre anul 1877. O elevă a Colegiului Național Andrei Șaguna a fost modelul și vocea hologramei. 

Chiar dacă efortul a fost unul foarte mare, rezultatul este pe măsură și face muzeul extrem de atractiv și pentru tinerii interesați de noile tehnologii. Astfel, istoria Brașovului ajunge să fie cunoscută, mai bine, și de generațiile care vin.

Sorin Țârcă