Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Prefectul județului Brașov, apel către autoritățile centrale în problema urșilor

Publicat: miercuri, 23 Octombrie 2019 , ora 16.52
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, face un apel către populație să evite hrănirea urșilor, deoarece acest fapt dăunează atât populației de urși, cât și oamenilor.

Marian Rasaliu a amintit cazul din Orașul Victoria, cu un urs fugărit pe străzile orașului de un șofer, care a zgâriat un adult și un copil și numai norocul a făcut să nu se întâmple o tragedie.

Populația de urși a crescut alarmant, așa cum a precizat și șeful Gărzii Forestiere Brașov, inspector șef Cristian Ignat. Acesta spune că, în România, numărul optim de urși este de sub 1.500 de exemplare, iar acum există, potrivit numărătorilor efectuate, aproape 6.500.

Raportul de 4 la 1 în ce privește numărul de exemplare față de cel optim se păstrează și în județul nostru, unde am putea avea aproape 350 de animale, însă numărătorile spun că ar fi peste 1.300. Cu o asemenea populație, nu este de mirare că ursul produce pagube în gospodării.

Dorin Enache, directorul DSVSA Brașov, avertizează că au mai existat specii la care numărul de exemplare a crescut foarte mult, după care a intervenit omul, cosangvinitatea și alți factori care au dus la dispariția acestor specii. O soluție ar fi vânarea exemplarelor care provoacă daune fără restricție ca număr, însă cu un mare simț de răspundere din partea celor care gestionează fondurile de vânătoare. Aceasta deoarece vânătorii sunt tentați să ucidă cele mai frumoase exemplare, care aduc bani mai mulți, dar acestea sunt, totodată, și cele care asigură cel mai bine perpetuarea speciei.

Sorin Țârcă