Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Pictură murală pe calcanul Mănăstirii Franciscane din Brașov

Publicat: marți, 29 Octombrie 2019 , ora 11.11

Zidul Mănăstirii Franciscane Sfântul Ioan, ce mărginește Piațeta Sfântul Ioan, se pregătește să spună din nou o poveste. De această dată pe partea superioară a calcanului.

Practic, vorbim despre proiectul „Artă și poveste murală”, în care ONG-uri brașovene, Mănăstirea franciscană și autoritatea publică locală au colaborat pentru a renova și înfrumuseța un zid lăsat în paragină.

Proiectul a început în 2017, iar atunci, pe aproximativ 150 de metri pătrați, la o înălțime de 3 metri, după ce a fost renovat zidul, a fost pictată o grafică a celor șapte bresle ale Brașovului de odinioară, de către Lucian Sandu Milea.

Acum, de la înălțimea de 3 metri în sus, pe un alt segment de perete, au fost invitați alți doi artiști să picteze două povești ce se întrepătrund. Este vorba despre Alexandru Baciu și Irlo, care tocmai ce au terminat cea mai mare lucrare murală din  țară, la Timișoara. Ce lucrează în prezent artiștii urmează să fie dezvăluit publicului săptămâna viitoare, când se va încheia lucrarea.

Cei doi artiști au avut mână liberă să creeze ceea ce au considerat oportun pentru un astfel de spațiu de expunere, cu mici modificări față de schița inițială. Lucrarea de renovare, în special, este un vis mai vechi al reprezentanților mănăstirii de a repara zidul. 

Pe calcanul Mănăstirii se lucrează, conform standardelor, cu lavabil și spray. Inițiatorii proiectului vor ca, la un anumit interval de timp, să colaboreze cu alți artiști, pentru a schimba picturile, astfel încât mesajul artei neconvenționale să fie mereu actual. 

După ce se va fi încheiat acest segment de zid pictat, va mai rămâne o porțiune de peste 100 de metri pătrați, pe care va fi invitat un alt artist să picteze. Calcanul Mănăstirii Franciscane are o suprafață totală de 500 de metri pătrați, iar la încheierea lucrărilor, Brașovul va avea cea mai mare pictură murală în interiorul cetății. Practic, în centrul istoric al orașului.

Proiectul „Artă și poveste murală” este desfășurat de Asociația Carpaterra, Depoul de Artă Urbană și Mănăstirea Franciscană Sfântul Ioan și a fost cofinanțat, atât în 2017, cât și în 2019, de Primăria municipiului Brașov, prin Ghidul proiectelor culturale. 

Adina Chirvasă