Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Brașovul are una dintre puținele statui ale fraților Lapedatu din țară

Publicat: vineri, 8 Noiembrie 2019 , ora 15.39

Ion și Alexandru Lapedatu veghează, de acum, la intrarea în parcul Gheorghe Dima, în fața Colegiului Național „Andrei Șaguna”. Vorbim despre un grup statuar ce îi reprezintă pe cei doi frați, brașoveni iluștri ai elitei românești în secolul trecut și artizani ai României moderne în generația Marii Uniri.

Este una dintre puținele statui ce îi înfățișează pe gemenii Ion și Alexandru Lapedatu din țară.

Inaugurarea a fost punctul culminant al festivității de omagiere a celor doi brașoveni, festivitate care a adunat, în Sala Festivă a Colegiului Național „Andrei Șaguna” – acolo unde s-au format și Frații Lapedatu, elevi de astăzi, dar și absolvenți, academicieni români, reprezentanți ai Băncii Naționale a României. 

Grupul statuar este situat pe Șirul Ludwig van Beethoven și a fost realizat din inițiativa Fundației Lapedatu de către sculptorul Ioan Bolborea, sub egida Academiei României, a Băncii Naționale a României și a Municipiului Brașov.

Gemenii Lapedatu au ajuns, grație energiei, studiilor și calităților lor, în vârful lumii culturale, economice și politice a României interbelice.

Alexandru Lapedatu, specializat ca istoric, a fost președinte al Academiei Române, președinte al Senatului și, timp de peste un deceniu, membru în guvernele liberale.

Ion Lapedatu a fost ministru de Finanțe și, mai târziu, guvernator al Băncii Naționale a României. Ambii au făcut parte din generația Marii Uniri, deși și-au petrecut tinerețea în două teritorii separate pe atunci: Alexandru în Regatul României, iar Ion, în Imperiul Astro-Ungar.

Odată cu instalarea regimului comunist, viața lor s-a schimbat.

Alexandru a fost arestat în 1950, iar câteva luni mai târziu a murit. Ion Lapedatu nu a fost arestat, dar s-a stins și el, în scurtă vreme, după moartea fratelui său, bolnav fiind.

Adina Chirvasă