Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Doi ani fără Regele Mihai

Publicat: joi, 5 Decembrie 2019 , ora 9.42
Sursa foto: Radio Romania Cultural
Sursa foto: Radio Romania Cultural

Astăzi se împlinesc doi ani de la moartea Regelui Mihai I.

Ultimul monarh al României s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, la locuința sa din Aubonne (Elveția).

Se împlinesc doi ani de când o lume a valorilor morale, a loialității și a dragostei față de țară nu mai există. Centenarul României a venit fără ca țara să aibă un lider - și mai ales un om care să o iubească necondiționat. Care să facă orice pentru țară deoarece așa a jurat. Mihai Întâiul - cel care a știut să fie și rege și român, dar mai presus de toate om - nu mai este.

Regele Mihai a fost ultima mare personalitate care a fost implicată în cel de-al Doilea Război Mondial la nivel înalt. Fiu al Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena, a domnit între 1927 și 1930, prin intermediul unei Regențe, precum și între 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost silit să abdice și să plece în exil.

Ultimul rege al României s-a născut în 1921, în interbelic, cei mai frumoși și înfloritori ani din istoria țării; a trăit perioada grea a războiului; a semnat actul de deces al regimului monarhic și a trăit izolat în exil, departe de țară, aproape jumătate de veac.

Cu toate că își crease o viață în exil, Regele Mihai nu a încetat niciodată să se gândească la România și să își dorească reîntoarcerea. A păstrat legături cu românii aflați în străinătate și a fost mereu la curent cu ceea ce se petrecea în țară. Mihai I a fost un ambasador al României, promovând neobosit interesele țării sale.

Regele Mihai I a susținut, în 25 octombrie 2011, un discurs în fața plenului reunit la celor două camere ale Parlementului. Un moment emoționant și unic în istorie. Monarhul a reușit atunci, cu o decentă rar întâlnită, să ne amintească de dragostea de țară.

,,Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume", așa spunea Regele Mihai în ultimul său discurs ținut în Parlamentul României. Regele Mihai a fost un formidabil exemplu de constanță, răbdare și înțelepciune.

Radio Romania Brașov FM