Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Obiceiuri pitorești de Bobotează, în Țara Făgărașului

Publicat: luni, 6 Ianuarie 2020 , ora 19.55
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului. În satele din Țara Făgărașului, Boboteaza are o semnificație aparte, iar tradițiile și obiceiurile care însoțesc această sărbătoare sunt strâns legate de biserică.

La Viștea de Jos, spre exemplu, sătenii s-au adunat la  biserică încă de la ora 4 dimineata. După sfințirea apelor, tinerii din ceata de feciori au început așa numitul dans al împiedicatului.  Tradiția spune că feciorul care se împiedică la acest dans, ajutat de vreun coleg din ceată, se va însura anul acesta. 

Tot de Bobotează, în Țara Făgărașului tinerii au organizat tradiționalul joc, iar după dans, fetele au fost conduse la casa gazdei, adică la gospodarii care au primit cetașii în căminul lor, pentru a repeta colindele de Crăciun, pentru a asculta sfaturile bătrânilor satului și pentru a-și aminti pașii de dans. 

De altfel, obiceiul cetelor de feciori din Țara Făgărașului este atât de valoros, încât a intrat în patrimoniul UNESCO.

Ultima manifestare dedicată Sărbătorilor de Iarnă are loc mâine, de Sfântul Ioan, când cetele de feciori se reunesc în municipiul Făgăraș. 

Adina Milea