Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Soluție de compromis la o problemă gravă de mediu din județ

Publicat: miercuri, 8 Ianuarie 2020 , ora 16.31
Sursa foto ASUM
Sursa foto ASUM

Prefectul Cătălin Văsii a mediat, astăzi, diferendul dintre operatorul public de salubritate Hidro-Sal Com și Fin-Eco SA, operatorul cu singurului depozit ecologic de deșeuri din județ.

Au participat la întâlnire reprezentanții celor două societăți comerciale, ai Gărzii de Mediu, precum și primarii din localitățile cu probleme.

Hidro-Sal, care are ca asociați unitățile administativ teritoriale Prejmer, Vama Buzăului, Hărman și Teliu, a sesizat Instituției Prefectului faptul că Fin-Eco i-a restricționat accesul la depozitul de deșeuri. La rândul său, Fin-Eco acuză existența unor restanțe la plată din partea Hidro-Sal.

"Dar restricționarea accesului operatorului de salubritate la depozitului de deșeuri nu rezolvă problema, ci, dimpotrivă, creează una gravă, de mediu, afectând mai multe comunități din județ. Acesta este motivul care m-a determinat să încerc o mediere între părți. Soluția pe care am propus-o și care a fost agreată de cei doi operatori, precum și de reprezentanții celor patru UAT-uri este ca Hidro-Sal să achite debitul imediat ce i se deblochează contul, având disponibilă suma după ce primăriile au virat banii la finele lunii decembrie, iar Fin-Eco să-i permită accesul la depozitul de deșeuri. Ulterior, va avea loc o întâlnire a conducerilor celor două societăți și a primarilor din cele patru comune, pentru a identifica o soluție pe termen lung, astfel încât să se evite în viitor o situație similară, care să afecteze cetățenii și mediul", a declarat prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

S-a ajuns la această situație pentru că operatorul de salubrizare Hidrosal a fost în imposibilitate de a-și plăti datoriile către Fin-Eco timp de 6 luni, datoriile depășind la ora actuală suma de 130.000 de lei.

Problema este că, practic, există un cerc vicios: cetățenii plătesc cu întârziere taxa de salubritate către primării, primăriile plătesc, la rândul lor, cu întârziere, către Hidro-Sal, iar aceasta acumulează restanțe la Fin-Eco.

Camelia Vlad