Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Trei șaguniști, acceptați la Oxford

Publicat: joi, 16 Ianuarie 2020 , ora 15.52
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Mai este un semestru întreg de școală, dar trei elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” au deja locul asigurat la Oxford, cea mai veche instituție de învățământ superior din Regatul Unit.

Ana Ciupală, admisă deja la Matematică, Andrei Taropa, admis la Fizică, și Ovidiu Antal, la Departamentul de Inginerie. Toți trei sunt „șaguniști” de top, cu rezultate la diverse concursuri, inclusiv medaliați la olimpiadele naționale.

Ana Ciupală, de exemplu, a obținut medalie de bronz în ultimii doi ani la naționala de matematică. O disciplină care dă bătăi de cap majorității liceenilor. 

Olimpic național, dar la Fizică, este și Andrei Taropa, elev în clasa de Științe ale Naturii. Pentru a ajunge la astfel de performanțe, muncește mult cu profesorii, pe care spune că ei, șaguniștii, sunt foarte norocoși să-i aibă. Este fan Stephen Hawking și nici nu e de mirare că pentru el, fizica este extrem de logică, cu aplicare în tot ce ne înconjoară.

Pasionat de fizică și, de asemenea, medaliat cu bronz la olimpiada națională, este și Ovidiu Antal, elev în clasa de mate-info. Este foarte bucuros de oferta primită de la Oxford, pentru care spune că a muncit foarte mult, de mai mulți ani.

Conștiincioși și studioși, „șaguniștii” au timp și pentru hobby-urile lor. Ana, de exemplu, este pasionată și de muzică, este în corul școlii și cântă și în fanfară. Andrei, în schimb, profită de orice anotimp. Iarna practică schiul, iar vara merge cu bicicleta. Și–i place să se joace pe calculator. Așa cum îi place și lui Ovidiu.

Pentru a deveni studenți cu acte în regulă la Oxford, cei trei mai au în față Bacalaureatul, unde Oxfordul le-a impus să obțină note de minim 9 la română și 9,50 la matematică și fizică. Disciplinele exacte nu le dau nicio bătaie de cap. Cât despre revenirea lor în țară, tinerii încă nu știu ce le va rezerva viitorul, dar știu că vor să fie la fel de buni și peste hotare.  

Adina Chirvasă