Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

12 premii și o mențiune pentru Brașov, la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie

Publicat: marți, 28 Ianuarie 2020 , ora 16.54
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

12 premii, dintre care 2 premii I absolute, și o mențiune. Cu asta au revenit 14 elevi care au fost, în perioada 6-10 ianuarie, la Concursul Național de Fizică, Astrofizică și Astronomie „Marin Dacian Bica”.

Competiția a avut loc la Voroneț, în județul Suceava, unde au fost prezenți peste 400 de copii din toată țara, și a devenit deja o tradiție ca brașovenii să revină cu premii. Sunt copii care studiază fizica la Centrul Județean de Excelență Brașov în afara orelor de la școală. Vorbim despre elevi din clasele VI - XII de la Colegiile Naționale „Andrei Saguna” și „Dr. Ioan Meșotă”, ai Colegiului „Nicolae Titulescu”, și ai Școlilor Gimnaziale nr. 8 și 27. Ștefan Ionel Dumitrescu, elev în clasa a VII-a, a obținut, și în acest an premiul I Absolut, iar pentru el, fizica este mai mult decât o pasiune, după cum ne-a mărturisit.

Nicoleta Maria, din clasa a X-a, a participat pentru prima dată în acest concurs și a revenit acasă cu premiul II. Și pentru ea, fizica este „floare la ureche”.

 Fizica este doar una dintre cele 9 discipline care sunt studiate la nivel de performanță, în Centrul Județean de Excelență. Anul trecut, elevii Centrului Județean de Excelență Brașov au obținut peste 70 de premii naționale la toate disciplinele studiate. Conducerea Centrului vrea să să-l dezvolte. 

Centrul este finanțat de Primăria municipiului Brașov, din sponsorizări și donații. În proiectul de buget din acest an, Primăria a prevăzut o sumă de peste 1,3 milioane lei.

 Centrul Județean de Excelență Brașov funcționează, în clădirea Colegiului „Nicolae Titulescu”, din anul școlar 2016-2017. Admiterea în centru se face în baza unui test creativ, iar elevii vin aici după orele de curs de la școlile lor. În țară sunt 12 centre de excelență. 

Adina Chirvasă