Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Obiceiul tradițional Fărșang, mâine, la Ormeniș

Publicat: vineri, 31 Ianuarie 2020 , ora 11.59
Sursa foto: Centrul Cultural ,,Reduta'' Brașov
Sursa foto: Centrul Cultural ,,Reduta'' Brașov

Fărșangul, obicei vechi de sute de ani, va avea loc mâine la Ormeniș. Spectacolul începe la ora 10.00, iar caravana tinerilor costumați va străbate întreaga localitate.

Fărșangul este un obicei tradițional al comunității maghiare din Țara Bârsei, un ceremonial de primăvară ce precede intrarea în Postul Paștelui.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măști animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate și personaje din viața reală precum: mire, mireasă, doctor sau preot.

La pregătiri participă și fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecționarea măștilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) și a carului alegoric care conduce alaiul pe ulițele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurățenie, infertilitate, întuneric și chiar anotimpul rece asimilat morții temporare a naturii. Sătenii adunați la porțile caselor cinstesc alaiul cu gogoși, sume de bani, pălincă și ouă nefierte. 

În 22 februarie, Fărșangul va avea loc și la Apața, iar peste două săptămâni, la Prejmer, va avea loc și Caravana clatitelor. 

Radio România Brașov FM