Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Nu avem autostrăzi ca în Occident, dar vom avea...drumuri muzicale

Publicat: luni, 3 Februarie 2020 , ora 11.54
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Nu avem autostrăzi ca în Occident, dar vom avea drumuri muzicale. Pare o glumă, dar este un inedit proiect pe care Compania Națională de Drumuri vrea să îl implementeze în curând.

Ideea a venit după ce au văzut astfel de drumuri în Statele Unite. În Europa doar în Ungaria mai sunt astfel de drumuri.

Practic, printr-un marcaj rutier special, șoferii vor auzi partituri muzicale în mașină. Prin acest proiect, CNAIR vrea să îi facă mai atenți la drum pe șoferi. 

Printr-un marcaj transversal, grupat în anumite pachete, la anumite distanțe, calculate, transformă hertzii, prin rulajul cauciucului peste acel marcaj rezonator, în sunete muzicale care se aud în interiorul unei mașini. Pe un sector unde găsim marcaje transversale de acest gen, în interior, dacă respecți viteza impusă pe semnalizarea verticală, vei auzi o partitură în mașină.”, a explicat Flavius Florin Pavăl, directorul pentru siguranța circulației din cadrul CNAIR.

Conducerea Companiei Naționale de Drumuri s-a gândit și la ce melodii să cânte pe șosele. Astfel, cei care merg cu viteza legală vor auzi partituri compuse și cântate de Dan Spătaru – Drumurile noastre toate, sau de George Enescu – Ciocârlia.

Deocamdata CNAIR nu s-a gândit pe ce tronsoane de drum să implementeze proiectul. Cert este că vor fi drumuri naționale și autostrăzi.

Proiectul va fi implementat gratuit. Asta pentru că CNAIR are contracte cu firme care fac marcaje rutiere. 

Sorin Secli