Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Trailerul de carte românească – modalitate de promovare a cititului, la Brașov

Publicat: joi, 13 Februarie 2020 , ora 15.22
Sursa foto cliplit.ro
Sursa foto cliplit.ro

Cum promovezi creativ literatura română contemporană, într-un context în care greu mai citesc tinerii și literatură străină? Îi provoci să dea imagine cărții pe care o citesc. Adică să creeze booktrailere, un fel de video, dar pentru carte.

Acesta este conceptul propus de Biblioteca Județeană "George Barițiu", din Brașov, prin platforma cliplit.ro - o clipă de literatură.

Proiectul a fost dezvoltat în 2018, cu o finanțare de la AFCN, și în parteneriat cu cei de la Facultatea de Litere Brașov și Asociația Control N, din București. Un proiect care a devenit deja serviciu de sine stătător și care vrea să aducă în fața tinerilor literatura română, mai puțin regăsită în manualele școlare.

"Le-am propus să citească ce au dorit ei din literatura română contemporană și să încerce să facă un videoclip de promovare a cărții respective. Se bucură acest proiect de interes pentru că testează mai multe abilități, nu doar pe aceea de a citi și a găsi un subiect potrivit pentru booktrailer dar și pe aceea de a realiza booktrailer-ul respectiv.", a precizat Claudia Popescu, șefa Serviciu Informare și Formare Continuă, în cadrul Bibliotecii Județene "George Barițiu".

Cei interesați găsesc pe platformă și informații care să-i ajute, începând de la scenarii, până la bibliografie legate de scurtmetraje sau regie. În tot acest timp, dintre toate cărțile și autorii promovați, s-a detașat deja o autoare preferată.

"A fost interesant că autoarea este din Brașov și romanul pe care au dorit să îl promoveze cu ajutorul booktrailer-ului este despre o casă din Brașov, romanul «Inocenții» al Ioanei Pârvulescu.", a adăugat Claudia Popescu.

Pentru tineri, în curând, Biblioteca Județeană din Brașov va lansa un concurs de booktrailere, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret, marcată în 2 aprilie. Regulamentul va fi afișat, în curând, pe site-ul Bibliotecii. Câștigătorii vor primi premii în bani.

Adina Chirvasă