Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Culturile agricole locale, în pericol din cauza lipsei de precipitații din toamna trecută

Publicat: miercuri, 26 Februarie 2020 , ora 8.39
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

Culturile agricole suferă în această perioadă din cauza lipsei de precipitații din toamna trecută, a spus directorul Direcției Agricole Brașov, Mihai GYERÖ-POPA, când a prezentat raportul pe anul 2019 în cadrul colegiului prefectural.

Despre sisteme de irigație la Brașov nu se prea poate vorbi, cu excepția a două mici sisteme, pe câte o mie de hectare fiecare, dar nici acelea funcționale la această oră. Producătorii se bazează, însă, pe motopompele pe care le au montate în apele de suprafață, specifice zonei montane.

O altă problemă sesizată de reprezentantul instituției responsabile cu agricultura pe județul Brașov este producția redusă la culturile de cartofi și sfecla de zahăr, în primul rând pentru că suprafețele pe care se cultivau acestea s-au redus foarte mult. De exemplu, în anii 90, cartofii se cultivau pe o suprafață de 20.000 ha, pe când în prezent, această suprafață s-a redus la 3.000 ha.

La cultura de sfeclă, problema ar fi la modul în care a funcționat fabrica de zahăr de la Bod. Directorul direcției Agricole din Brașov a declarat că prețul scăzut al zahărului pe piață a dus la imposibilitatea ca fabrica Bod să mai poată plăti furnizorii de sfeclă.

,,Astfel, au fost acumulate datorii mari'' - a spus sursa citată, iar producătorii s-au reorientat către alte culturi. 

Camelia Vlad