Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

COVID-19. Stare de urgență începând de luni

Publicat: sâmbătă, 14 Martie 2020 , ora 18.57

De luni, România va fi în stare de urgență. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de către președintele Klaus Iohannis, ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus. Șeful statului a făcut apel la toți românii să respecte măsurile impuse pentru a ieși cât mai repede din situația aceasta. Anunțul a fost făcut la Cotroceni dupa ce Guvernul Orban a fost reinvestit.

Președintele Klaus Iohannis a decis să decreteze starea de urgență în România începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de COVID-19. Ministerul de interne este, în principal, responsabil de gestionarea măsurilor, în cazul instituirii stării de urgență.

"Dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine, dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi ca să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice și da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare - știu că acest lucru este puțin mai greu - și da, avem nevoie să vă informați corect, din surse publice, direct de la autorități". a arătat Iohannis.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații: a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale; b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Potrivit articolului 93 din Constituție care reglementează măsurile excepționale pe care le poate lua șeful statului, "președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență și funcționează pe toată durata acestora".

Camelia Vlad