Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, plin cu pacienți diagnosticați cu coronavirus

Publicat: marți, 24 Martie 2020 , ora 18.39
foto: Radio românia Brașov FM
foto: Radio românia Brașov FM

În conferința de presă susținută astăzi de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, alături de purtătorul de cuvânt al Spitalului de boli infectioase, prof. Univ. Dr Maria Cocuz, ne-a fost prezentată situația la zi din unitatea spitalicească, precum și a sistemului de sănătate din Brașov.

Din ceea ce ni s-a comunicat, spitalul de boli infecțioase funcționează la întreaga capacitate, acolo fiind internați doar pacienți diagnosticați cu coronavirus, fără să se precizeze și numărul acestora. Dr. cocuz a specificat că evoluția pacienților este destul de bună, de la asimptomatici până la cei cu simptome medii. Nu au fost cazuri care să necesite transferarea lor la unități spitalicești superioare, după cum a declarat dr. Cocuz.

Cât privește numărul de cazuri confirmate, nu știm situația la Brașov, întrucât strategia de comunicare este ca doar de la București să fie comunicate aceste cifre, nu pe zone, ci la nivel național. La acest moment, în România au fost diagnosticate cu coronavirus, 762 de persoane, dintre care 79 s-au vindecat, iar 8 au decedat.

Dr. Cocuz a precizat că testarea se face în două schimburi la Brașov, astfel că rezultatele sunt gata în ziua recoltării.

De asemenea, reprezentantul Spitalului de boli infecțioase a declarat că există, pe moment, echipamente de protecție suficiente și că se fac eforturi pentru aprovizionare constantă a acestora. Așadar, personalul medical ar avea pentru perioada următoare cam tot ce ar avea nevoie pentru a se proteja.

Noi achiziții de ventilatoare

Cu această ocazie, Veștea a amintit despre alocarea bugetară din partea administrației județene din acest an pentru sistemul de sănătate brașovean. Este vorba despre suma de 36 de milioane de lei, cam de trei ori mai mare față de anul trecut. Având în vedere situația pandemică, a fost pus la dispoziția comunității, pentru sănătatea brașovenilor, și fondul de rezervă al județului, de peste 4 milioane de lei.

Veștea a precizat că se vor achiziționa, la Brașov, încă două aparate de testare, care vor fi amplasate în spitalul județean și maternitate. După cum știm, spitalul de boli infecțioase are deja un aparat funcțional. În opinia președintelui Consiliului Județean, cele trei aparate ar trebui să fie suficiente pentru testarea eficientă pentru COVID 19, în Brașov.

Adrian Veștea a menționat, însă, că numărul de teste necesar Brașovului, la acest moment, este comandat, dar din păcate, furnizorul de teste nu poate asigura în timp scurt comanda tuturor spitalelor din țară. Aceasta este explicația pentru faptul că, din cele 3.500 de teste comandate, la Brașov au ajuns doar 500. Dar sunt așteptate și alte loturi de teste.

Totodată, în listele de investiții, comandate de altfel, sunt mai multe aparate de ventilat, o stație de oxigen și un analizator de gaze în sânge pentru spitalele brașovene.

Adrian veștea a mai spus că au fost alocați 9,5 milioane de lei pentru materiale sanitare, dezinfectanți, echipamente de protecție pentru spitalele județului.

Banii pentru biserici, direcționați către spitale

Președintele consiliului Județean Brașov Adrian Veștea a anunțat astăzi că Mitropolia Română a trimis o notificare Consiliului județean Brașov să anuleze ghidurile pentru culte, iar banii să fie direcționați către spitale. Așadar, încă un milion de lei, aprobată de consilierii județeni, la începutul anului pentru biserici, va ajunge la spitalele brașovene.

Camelia Vlad