Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Dezinfecția scărilor, în sarcina asociațiilor de proprietari

Publicat: luni, 30 Martie 2020 , ora 17.07
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale, potrivit Ordonanței militare cu numărul 4.

Dar, necesitatea dezinfecției intrărilor și spațiilor comune din blocuri nu poate fi pusă în discuție la nivelul municipiului Brașov, a declarat primarul George Scripcaru. Edilul a amintit că, încă de săptămâna trecută, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a luat decizia ca toate asociațiile de proprietari să facă această dezinfecție.

"În această dimineață, am convocat o ședință pentru a identifica soluțiile de punere în practică a prevederilor ordonanței referitoare la dezinfecția scărilor de bloc. Această dezinfecție este un lucru necesar și care trebuie implementat cât se poate de repede. Pentru a face acest lucru, trebuie să facem și o analiză realistă a ceea ce presupune această activitate, atât din punct de vedere al timpului necesar, cât și a logisticii. Este evident că fără sprijinul asociațiilor de proprietari ne va fi foarte greu să facem această dezinfecție într-un timp acceptabil. Una dintre variantele pe care o luăm în calcul este aceea de implicare a administratorilor, a șefilor de scară și a personalului care asigură serviciile de curățenie la asociațiile de proprietari", a precizat edilul brașovean.

În această situație, problemele majore cu care se confruntă primăriile orașelor mari sunt legate de timpul fizic pentru realizarea dezinfecțiilor. De ex. În Brașov sunt aproximativ 15.000 de scări de bloc, în urma unei analize făcute împreună cu operatorul care asigură serviciile de dezinfecție, timpul necesar pentru a face această dezinfecție în fiecare scară de bloc, cel puțin o dată, este de 50-60 de zile, cu 5 echipe, în condițiile în care cea mai mare parte a activității s-ar concentra pe aceste dezinfecții. Iar Municipalitatea trebuie să asigure, în continuare, dezinfecția mijloacelor de transport în comun, a terminalelor RATBv, a refugiilor RATBv, a piețelor și a altor spații publice.

A două problemă este legată de materialele și soluțiile necesare pentru dezinfecție, având în vedere că aceste produse sunt tot mai greu de procurat.

Primarul George Scripcaru a adăugat că municipalitatea ar achiziționa echipamentele și substanțele necesare, pe care să le pună la dispoziția asociațiilor de proprietari, prin intermediul operatorilor de salubrizare, iar fiecare asociație să se gestioneze.

"Am solicitate sprijinul operatorilor de salubrizare, având în vedere că ei au deja contact cu asociațiile, iar echipele de voluntari ale Primăriei și partenerilor se concentrează, în această perioadă, pe sprijinirea persoanelor vulnerabile. Așteptăm niște precizări referitoare la aceste obligații ale autorităților publice locale, pentru a putea putea demara această operațiune. De aseară și până astăzi am discutat cu mai mulți primari, pentru a vedea care este cea mai bună și eficientă variantă, astfel încât să îi protejăm, cât mai repede, pe cetățenii. Deja am dat dispoziție la Serviciul Achiziții să încerce să găsească cele necesare aplicării acestei prevederi și, de urgență, să o punem în aplicare. Până la sfârșitul acestei zile vom avea o imagine completă a numărului de blocuri, a numărului de scări, a cantității de substanțe necesare și a echipamentelor pe care va trebui să le achiziționăm, astfel încât să putem demara procedurile de achiziție", a mai declarat primarul George Scripcaru.

Camelia Vlad