Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Spitalul Municipal Făgăraș refuză preluarea pacienților cu COVID-19, transferați de alte spitale din județul Brașov

Publicat: miercuri, 1 Aprilie 2020 , ora 15.32
Sursa foto AGERPRES/EPA
Sursa foto AGERPRES/EPA

Spitalul Municipal Făgăraș refuză preluarea pacienților cu COVID-19, transferați de alte spitale din județul Brașov, de teamă să nu fie introdus virusul într-o comunitate în care acesta nu există.

Conducerea unității spitalicești solicită medicilor să rămână la locul de muncă și cere ministrului Sănătății să revină asupra deciziei.

Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație al unității spitalicești, a susținut o videoconferință de presă, astăzi, în care a declarat că a primit cu stupoare vestea că Ministerul Sănătății a inclus spitalul „Dr. Aurel Tulbure” pe lista spitalelor suport. 

În argumentele sale, Mariana Câju invocă faptul că, printre altele, Spitalul municipal Făgăraș este la distanță de 75 km de cel mai apropiat spital de urgență, acole sunt duse majoritatea victimelor provenite din accidentele rutiere produse pe DN1 și fac dializă, de trei ori pe săptămână, circa 40 de pacienți.

„Noi nu vom primi nici un pacient transferat de la un spital din Brașov care este infectat cu acest virus. Vom trata în continuare toți pacienții care se prezintă la centrul de primiri urgențe. De asemenea, putem trata pacienți care vin de la spitalele din Brașov și care nu au acest virus”, a spus Mariana Câju.

Mariana Câju susține că această decizie contravine spiritului Ordonanței militare nr. 6, care izolează municipiul Suceava și localitățile limitrofe, cu specificația că virusul trebuie izolat, nu diseminat. 

Potrivit statisticii pe care a prezentat-o, în acest moment, în Țara Făgărașului, zonă deservită de spitalul din Făgăraș, sunt 34 de persoane în carantină, 706 în autoizolare, din care 104 sunt în municipiul Făgăraș, dar niciunul cu confirmare la COVID-19. Toate acestea au fost transmise și adminsitrației județene.

"Am primit cu stupoare vestea că am fost incluși de către Ministerul Sănătății pe lista spitalelor suport pentru pacienții testați pozitiv cu COVID-19. Domnul prefect ne-a asigurat că a scos Spitalul Municipal Făgăraș de pe lista care a plecat la Ministerul Sănătății, dar noi credem cu tărie că această lista nu a fost niciodată transmisă”,a adăugat Mariana Câju.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, împărtășește la rândul său acest punct de vedere, precizând că el a propus ca spitale suport pentru tratarea coronavirusului altele din municipiu, precum Tractorul și CFR. Decizia a aparținut, însă, Direcției de Sănătate Publică.

„Nu am fost implicați în această decizie și nu suntem nici de acord cu această decizie. Marea majoritate a pacienților sau a persoanelor locuiesc în zona metropolitană. Sunt peste 400.000 de oameni. Nu este normal, câtă vreme poți să faci un algoritm cât se poate de simplu, să îi pui pe drum peste 70 de km pentru că acolo s-a gândit spitalul suport. Din punct de vedere medical este mult mai necesar să fie în municipiul Brașov și spitalul suport și ne-am gândit să îl punem pe cel de la Tractorul, împreună cu cel de la CFR”, a spus Adrian Veștea

Date similare ne-a transmis și prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, cu mențiunea că instituția pe care o reprezintă nu este factor decizional în privința problemelor de ordin medical, pentru că nu are atribuții în acest sens. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că desemnarea Spitalului Municipal Făgăraș ca unitate suport în criza pandemică a fost făcută exclusiv de Ministerul Sănătății, în baza propunerilor DSP Brașov.  

De menționat este că spitalele suport sunt unitățile care tratează pacienți cu diverse boli cronice, infectați și cu COVID-19, iar pe lista cu propuneri a administrației județene Brașov s-au aflat Spitalul CFR, pentru specialitățile sale, pavilionul Tractorul, pentru partea de chirurgie și ATI, iar pavilionul care se află separat de la spitalul central, pentru deservirea pacienților cu COVID 19 și infarct.

Camelia Vlad