Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Situație tensionată la Teliu. Unii localnici refuză să stea în autoizolare

Publicat: luni, 6 Aprilie 2020 , ora 14.38
Sursa foto Facebook
Sursa foto Facebook

Primarul comunei Teliu, Dorin Blendica, își face mari probleme că situația de tensiune creată de pandemie va escalada în localitatea pe care o administrează din cauza unor localnici care refuză să stea în izolare, deși s-au întors din Germania și Anglia. Ba, mai mult, aceștia cer insistent să fie ajutați cu alimente și bani de la primărie, pe motiv că le mor copiii de foame.

"Nu au nici o treabă, stau la grămadă, joacă mingea, joacă cărți, câte 10-15 inși. Nu respectă sub nici o formă izolare. Dacă te duci să le spui cu frumosul, te iau cu bolovani, dau după tine, să te ia la bătaie. Problema mare este că urlă, cei care stau în izolare, că nu mai au bani, nu au ce mânca și că vin și sparg primăria", a declarat primarul Dorin Blendica.

Primarul spune că nu are instrumente legale să intervină, întrucât legea îi permite să acționeze doar în cazul în care cetățenii ar trebui obligați să stea în carantină, ceea ce deocamdată nu este cazul. Nu s-au făcut testări de COVID-19 în comunitate, deci nici confirmați cu virusul SARS-Cov2 nu sunt în acest moment în comuna Teliu. Dorin Blendica trage un semnal de alarmă și cere ajutor de urgență.

"Eu le-am explicat că nu am nici o bază legală. Doar pentru cei care sunt în carantină, doar acolo pot să asigur masă și cazare. Celor care sunt în izolare sau autoizolare le asigură mâncare familia, părinții, numai că nici ei nu au bani, așa că acestora nu le ia nimeni. Tot dau telefoane și eu, să găsesc niște sponsori, că bază legală nu am să dau din banii bugetului, să le asigur pachete. Mă disperă cu telefoanele, cu amenințări…", a adăugat Dorin Blendica.

Cei care crează probleme, în comunitatea care numără circa 2.000 de rromi, sunt în jur de 40 de persoane, potrivit primarului citat. Există și o zonă de carantină în Teliu, cu 8 camere, avizate de DSP Brașov, în cazul în care vor fi suspecți cu COVID-19.

Se pare că administrația locală din Teliu este nevoită să se descurce cum poate.

Din partea Prefecturii Brașov am primit următorul răspuns cu privire la toate comunitățile de rromi din județul Brașov, nu doar la cea din Teliu:

"Nu se pot lua măsuri speciale în comunitățile de rromi, doar pentru că sunt comunități de rromi. Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, așa cum scrie în Constituție. În consecință, în localitățile unde există comunități de rromi se iau aceleași măsuri ca în celelalte. Se fac patrulări, se controlează respectarea restricțiilor privind circulația, se monitorizează la domiciliu persoanele aflate în autoizolare. (...) Prefectul a discutat, încă de la începutul lunii martie, cu marii retaileri care au magazine în Brașov, precum și cu reprezentanții Crucii Roșii și ai unor ONG-uri, în vederea sprijinirii comunităților din județul nostru și a unor persoane aflate în autoizolare, fără aparținători, cu produse alimentare și de igienă. În unele localități s-au distribuit deja: Racoș, Tărlungeni, Săcele, Budila. De asemenea, a fost pus în procedura dezbaterii publice un proiect de Ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri de sprijin pe perioada stării de urgență, decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19. Printre aceste măsuri se numără posibilitatea distribuirii pachetelor cu produse alimentare și produse de igienă rămase nedistribuite după epuizarea tuturor etapelor prevăzute în Hotârârea Guvernului nr. 784/2018 către persoanele plasate în carantină și autoizolare, centre de plasament pentru copii și azile de bătrâni, ca urmare a instituirii situației de urgență".

Camelia Vlad