Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Anul acesta, lumina Învierii va fi dusă către cei care o cer, la ușă

Publicat: joi, 9 Aprilie 2020 , ora 12.49
Sursa foto bucurestifm.ro
Sursa foto bucurestifm.ro

Lumina sfântă de la Ierusalim va ajunge și în acest an, în casele credincioșilor, în noaptea de Înviere. După un alt tipic, însă. 

Aceasta va fi adusă în 18 aprilie, spre seară și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respecta distanța socială de 2 metri.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Schimbări sunt și în ceea ce privește rânduiala din Săptămâna Mare.

 Pelerinajul de Florii se suspendă, dar ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate și distribuite credincioșilor care cer de către voluntari. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu, cu măsuri speciale. Pâinea binecuvântată, numită „Paști”, va fi sfințită anul acesta în Joia Mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, și va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult. Personalul deservent va purta mască și mănuși de protecție. 

În ceea ce privește slujba din noaptea Învierii, aceasta va începe, potrivit tipicului, în afara lăcașului de cult, la ora 00.00, dar fără credincioși. La miezul nopții, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile, credincioșii, cu candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.

În prima zi de Paști, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, precum și pachete cu daruri alimentare de Paști (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

Tot în prima zi de Paști, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârșește în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioșilor mireni.
Adina Chirvasă