Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Primăria Brașov vrea un parc de agrement pe dealul fostei rampe de gunoi Timiș-Triaj

Publicat: marți, 28 Aprilie 2020 , ora 15.56
Sursa foto Primăria Brașov - Andrei Paul
Sursa foto Primăria Brașov - Andrei Paul

Un parc de 22 de hectare ar putea fi înființat pe rampa de gunoi de la Timiș Triaj. Ar fi cel mai mare parc al Brașovului pe care vrea municipalitatea să îl deschidă.

Depozitele Timiș Triaj au început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și au fost utilizate pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase, precum nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc. Din 1992 nu au mai fost aduse aici deșeuri de niciun fel. Rampa a trecut în domeniul privat al Primăriei municipiului Brașov pentru a fi închisă, după ce, între timp, întreprinderea Tractorul fusese vândută.


Primăria Brașov a analizat posibilitatea închiderii. Rezultând sume foarte mari a hotărât să se efectueze un bilanț de mediu nivel doi pentru a vedea dacă acest depozit mai are influență asupra factorilor de mediu adică apă, sol, aer”, a spus Barabas Laszlo, viceprimar al Municipiului Brașov.

Experții, care au predat municipalității bilanțul, susțin că depozitul nu mai reprezintă un pericol. Asta după ce au făcut mai multe măsurători și verificări. Bilanțul propune închiderea depozitului prin metodă simplificată, adică trecerea lui din categoria B în clasa de încadrare C, ceea ce înseamnă că devine depozit inert. Adică, aici nu mai sunt emisii de gaze, pânza freatică nu mai este poluată și aici au fost depozitate resturi industriale. După ce municipalitatea va obține toate actele de reglementare, va trece la transformarea zonei. 


“Pistă de bicicleta, zonă de plimbare, zone verzi cât mai multe. După cum vedeți, deja au început să crească copacii și o mare parte din această suprafață este înverzită în mod natural”, a adăugat Barabas Laszlo.


Până atunci, municipalitatea va trebui să solicite avizul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov pentru închidere simplificată.

Adina Chirvasă