Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

A crescut vânzarea de carte online, pe perioada pandemiei

Publicat: miercuri, 27 Mai 2020 , ora 19.11
Sursa foto radiocluj.ro
Sursa foto radiocluj.ro

Pe perioada stării de urgență a crescut foarte mult vânzarea de cărți online. Librăriile au fost închise timp de două luni, astfel că iubitorii de lectură și-au comandat de pe internet, volumele dorite. Librarii din Brașov spun că vestea îmbucurătoare este aceea că cele mai multe dintre comenzi au venit din partea tinerilor.

„Am avut surpriza să constatăm că, față de anul trecut, cei care au trecut în primul rând pe online au fost tinerii. Am avut 84% tineri între 18 și 24 de ani. De asemenea, față de anul trecut am avut o creștere de peste 30% în vânzările online”, a spus Virgil Oniță, director de editură.

Pentru că școlile și grădinițele au fost închise, din cauza pandemiei, unele dintre cele mai vândute cărți au fost cele pentru copii. Și volumele de dezvoltare personală, au fost, însă, la mare căutare.

„S-au cumpărat cărți după care s-au făcut ecranizări. Editurile au pregătit foarte multe noutăți în perioada aceasta. Se cumpăra romane grafice, cărți pentru copii, cărți de istorie, de dezvoltare personală mai ales pentru că în perioada asta toată lumea a avut nevoie să recurgă la o anumită metodă, fiecare a avut mecanismele lui de a face față pandemiei”, a spus Iuliana Răducanu, reprezentant librărie.

În timp ce unele librării au avut vânzări mai mari, în online, altele se află în prag de faliment. Este și cazul celui mai vechi anticariat din oraș, situat chiar în apropiere de Biserica Neagră.

„Într-un moment de dezamăgire - supărare am spus că închid și lichidez anticariatul, dar cu inima strânsă pentru că este viața mea. Răspunsurile au fost că e păcat pentru că e un loc așa de liniștit și oamenii veneau cu plăcere, găseau cărți care nu se mai reeditează. Atunci m-am scuturat și am zis că totuși nu pot să fac pentru brașoveni această treabă, a spus Astrid Hermel, proprietar anticariat.

În anticariatul din centrul Brașovului sunt aproximativ 12.000 de cărți. Înainte de pandemie, pe aici treceau, zilnic, zeci sau chiar sute de cititori, mulți dintre ei turiști străini, atrași de pitorescul locului și de farmecul cărților vechi. Acum, însă, pentru a-și menține afacerea, proprietarii anticariatului au decis să se orienteze, la rândul lor, spre mediul online. 

Adina Milea, Monica Neacșu