Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

De azi, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze fișele cu opțiuni pentru liceu

Publicat: joi, 2 Iulie 2020 , ora 9.51
Sursa foto arhivă
Sursa foto arhivă

De azi, absolvenții de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională trebuie să completeze fișele cu opțiunile pentru liceu. Asta după ce, miercuri, au aflat și care este locul lor în Ierarhia județeană a mediilor de admitere și, astfel, pot să-și calculeze șansele pentru specializările dorite, din diverse licee.


Completarea fișelor se face de către candidați, alături de părinți, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Procedura se face fie la școala la care a absolvit candidatul, fie prin formular transmis electronic. Noutăți sunt și pentru cei care vor să se înscrie în alt județ, la liceu.


Noutatea în acest an o reprezintă faptul că absolvenții care doresc să se înscrie pentru unul din locurile din unitățile liceale din alt județ depun fișa de opțiuni tot în unitatea școlară unde au absolvit clasa a VIII-a, fără a mai fi necesară deplasarea în județul respectiv la centrul special desemnat pentru acești candidați”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur.


În acest an, peste 4.400 de absolvenți de clasa a VIII-a din județ au participat la Evaluarea Națională. Ei vor intra în prima etapă de repartizare computerizată la liceu. 


Oferta educaționala pentru clasa a IX-a zi la cele 41 de unități școlare liceale și profesionale din județul Brașov cuprinde 3108 locuri la nivel liceal și 1901 locuri pentru învățământul profesional și dual”, a adăugat Valentin Bucur.


În județul Brașov, 11 candidați au media de admitere 10. La Evaluarea Națională, județul Brașov a avut 30 de medii de 10, dar media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a 5-8, cu o pondere de 20%.


Județul nostru mai are peste 800 de medii între 9,99 și 9,00 și peste 900 de medii între 8,99 și 8,00. Tocmai pentru că sunt multe medii mari, absolvenții de gimnaziu sunt sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni pe fișe. În cazul în care au prea puține opțiuni completate, riscă să rămână nerepartizați. În județul Brașov, cea mai mică medie de admitere este 1,99.


Fișele cu opțiuni trebuie completate până în 8 iulie. Repartizarea computerizată va avea loc în 10 iulie. Cei care nu au participat la prima etapă, pot intra în a doua etapă, în perioada 24 iulie – 4 august.

Adina Chirvasă