Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

BRAȘOV. Spital modular, în 21 august, unitate nouă de primiri urgențe, în 15 decembrie

Publicat: joi, 16 Iulie 2020 , ora 16.53
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Prezent astăzi la Brașov, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avansat ziua în care spitalul modular din curtea Spitalului Județean Brașov va fi funcțional: 21 august. În acest moment, se lucrează la ridicarea clădirii, după care urmează branșarea la utilități:

"Din discuțiile pe care le-am avut și cu constructorul, până în 21 august va fi gata acest complex modular de terapie intensivă. Gândiți-vă cât de dificil este să faci un complex modular specific unei secții exterioare, nu neapărat unui compartiment de terapie intensivă. Este un proces complex! Dacă la nivelul întegii țări am văzut acele spitale de campanie, acele secții exterioare în diverse locații, cu participare privată, aici putem vedea o secție exterioară cu participare a Spitalului Județean, cu finanțarea Consiliului Județean", a declarat Nelu Tătaru.

Investiția este finanțată din bugetul Consiliului Județean Brașov, în baza proiectului pus la dispoziție cu titlu gratuit de Fundația Hera. Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, consideră că ar trebui să fie apreciat proiectul, având în vedere că este singurul de acest fel din țară. Până în prezent, au fost alocați aproape 12 milioane de lei pentru acest proiect, cu intenția ca investiția să fie recuperată din fonduri europene. Totodată, administrația județeană speră să atragă alte peste 27 de milioane de lei din fonduri europene pentru dotarea cu echipamente și materiale medicale necesare unitatea modulară.

"Este un lucru bun pentu ceea ce înseamnă sistemul medical românesc, nu știu dacă în alte județe din România cineva s-a mișcat mai repede decât noi. Cred că suntem printre singurii la nivel național care astăzi reușim să implementăm un astfel de proiect și acest lucru ar trebui apreciat", a nuanțat Veștea.

Cu ocazia vizitei sale de astăzi la Spitalul Clinic de Urgență Brașov, ministrului Nelu Tătaru i-a fost prezentat și șantierul deschis pentru extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe. Constructorul l-a asigurat pe oficialul din Sănătate că lucrările vor fi încheiate în 15 decembrie 2020. Proiectul, finanțat de Banca Mondială prin Ministerul Sănătății, a fost demarat în urmă cu un an, după semnarea contractului privind investiția. Dar pornirea șantierului a fost anevoioasă, înregistrându-se întârzieri din partea contractorului. Abia în luna noiembrie s-a instaurat un ritm de lucru susținut. Este vorba despre o clădire cu două niveluri, subsol și parter, alipite de corpul principal existent, astfel încât să se asigure interconectarea celor două clădiri. Astfel, vor fi create spații suplimentare care să asigure în mod corespunzător funcțiunile necesare Unității de Primiri Urgențe.

Camelia Vlad