Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

De ce medicii de familie dau pacienților rețetele medicale prin grilajul ușilor?!

Publicat: miercuri, 19 August 2020 , ora 22.01
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Toate cabinetele de medicină de familie trebuie să-și ia măsuri de protecție în contextul pandemiei de coronavirus, să asigure circuite în interiorul cabinetelor, care să mențină siguranța atât a medicului, cât și a pacientului, a declarat directorul DSP Brașov, dr. Andrea Neculau (foto), aflând despre nemulțumirea unor brașoveni pentru că medicii de familie nu-i mai consultă așa cum făceau odată, iar rețetele medicale le primesc la ghișeu sau în pragul ușii.

Dr. Andrea Neculau a argumentat: "În cabinetul medicului de familie există mai multe tipuri de consultații. Pe de o parte, sunt pacienții cu boli cronice, care merg după rețete. În aceste cazuri, în multe cabinete au fost restricționate consultațiile și din dorința de a nu expune pacientul la riscul de a fi în contact cu alți pacienți, de a nu intra în aglomerație. Astfel, în urma unui triaj corect, s-a stabilit dacă era neapărat necesară o reevaluare clinică. Dacă nu era necesară, s-au acordat sfaturi și s-a continuat prescripția cronică. Acest lucru poate fi interpretat de unii pacienți ca fiind insuficient. Probabil că în timp, când va scădea presiunea epidemiei de Covid-19, lucrurile se vor mai remedia. Însă, consultațiile acute sunt foarte atent triate și beneficiază de intervențiile medicilor de familie dacă acestea se impun. Să nu uităm, totuși, că medicii de familie au fost și sunt în prima linie, au fost deschiși pe toată durata pandemiei și au asigurat continuitatea pentru toate serviciile de bază pentru populație. S-a putut suna în permanență la cabinetele medicilor de familie, chiar și pentru a cere sfaturi medicale, iar acest lucru nu este de neglijat, deși a fost prea puțin amintit ca un lucru bun făcut pentru populație".

Și vârsta ceva mai înaintată a multor medici, deci din categoria cu risc crescut de a contacta virusul Covid-19, ar putea fi unul dintre motivele pentru care s-ar recurge uneori la distanțare fizică față de pacient, consideră șefa DSP Brașov. Dr. Neculau a menționat că o treime dintre medicii de familie din județul Brașov ar avea vârsta de peste 60 de ani.

"De asemenea, în cabinetele medicilor de familie sunt desfășurate servicii preventive, precum vaccinarea copiilor. Aceste servicii nu au fost întrerupte nici în perioada stării de urgență. Este important de precizat acest fapt. Mesajul este că prevenția continuă, iar vaccinarea este un mijloc preventiv împotriva bolilor infecțioase. Acum ne-am dori toți un vaccin pentru această boală precum Covid-19! Poate unii medici sunt mai temători, foarte mulți sunt persoane în vârstă. O treime dintre medicii de familie din județ au peste 60 de ani și cu siguranță că riscurile lor personale sunt mai mari. Probabil și aceasta este o explicație pentru atitudinea lor puțin mai temătoare față de interacțiunea cu pacientul. Dar nu ar fi corect să se spună despre medicina de familie că nu este la datorie", a încheiat dr. Neculau.

Camelia Vlad