Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Fosta Sinagogă de pe strada Castelului, transformată într-un obiectiv turistic, cu finanțare de la municipiu

Publicat: vineri, 21 August 2020 , ora 16.03
Sursa foto Primăria Brașov
Sursa foto Primăria Brașov

Sinagoga Ortodoxă din strada Castelului 64 ar putea deveni un nou obiectiv turistic al Brașovului. Asta, însă, după ce va fi reparată și restaurată. Unul dintre pereți și acoperișul s-au dărâmat deja, la sfârșitul anului trecut, iar clădirea necesită o punere în siguranță mai întîi. Pentru aceasta, municipalitatea va elibera autorizațiile necesare în regim de urgență, iar comunitatea evreiască va plăti lucrările de punere în siguranță. O primă discuție în acest sens a avut loc, astăzi, între reprezentanții municipalității și cei ai Comunității evreiești din Brașov.


Să punem în regulă o construcție frumoasă, unică în România, un fronton de majolică spaniolă care are o replică în orașul înfrățit cu Brașovul - Rishon LeZion - unde există un parc al prieteniei cu orașele înfrățite și unde această sinagogă, printr-un mozaic, este replicată ca să fie văzută de toți locuitorii de origine română și nu numai, din Israel”, a spus Tiberiu Roth, fost președinte al Comunității Evreiești din Brașov și președinte al Asociației Sioniste din România.


Ulterior, după modelul unor alte clădiri din Brașov, ea ar putea fi cedată municipalității, care ar putea investi în repararea ei, și apoi va fi transformată într-un obiectiv turistic, în proprietatea comunității evreiești, dar cu reguli stabilite de comun acord cu municipalitatea.


Să propunem Consiliului Local un parteneriat prin care acest obiectiv să treacă în proprietatea municipiului Brașov pentru a putea să fie introdus pe lista de investiții a municipiului Brașov, să fie reparată, să fie reabilitată. Este într-o zonă istorică, este într-o zonă foarte importantă, se învecinează cu zidul Cetății de sub Tâmpa, între turnuri”, a spus primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.

Clădirea nu va fi folosită ca lăcaș de cult, dat fiind numărul membrilor comunității evreiești în Brașov și faptul că există deja un alt lăcaș. Fosta Sinagogă Ortodoxă este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Brașov, construit în anul 1924, în stil maur. Are o baie rituală, singura păstrată în Brașov. Sinagoga ortodoxă din Brașov a funcționat până în anul 1946, potrivit reprezentanților comunității evreiești din Brașov.

Adina Chirvasă