Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

8 profesori din Brașov au cerut să se pensioneze anticipat. Alți 7 nu au mai cerut prelungirea după pensionare. Inspectoratul spune că va avea toate orele acoperite

Publicat: duminică, 13 Septembrie 2020 , ora 18.47
Sursa foto arhivă
Sursa foto arhivă

8 dascăli au cerut, în acest an, pensionarea anticipată, în județul Brașov. Alți 7, pensionați deja, au renunțat să solicite prelungirea pentru a veni la catedră în regim de plata cu ora. În județul Brașov, în acest an, sunt mai puține astfel de cereri față de anul trecut, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov, Valentin Bucur:


„Am auzit că există zvonuri la nivel național în ceea ce privește un așa zis fenomen de pensionare în perioada aceasta, de teama îmbolnăvirilor. În Brașov nu este cazul. Ceea ce pot să vă spun la momentul acesta este că, din mai până acum avem doar 15 cereri de pensionare anticipată sau, pentru cei care au solicitat prelungirea și au renunțat, numărul acesta de 15 fiind chiar mai mic decât cel pe care l-am avut în anul precedent, când au fost 21”, a spus Valentin Bucur.

Chiar și în aceste condiții, reprezentanții Inspectoratului spun că au soluții pentru ca anul școlar să înceapă cu toate orele acoperite. Cel puțin pentru prima lună, timp în care fiecare școală își scoate la concurs fracțiile de normă neocupate, așa cum se întâmpla și în alți ani.


„Din punct de vedere al resursei umane, putem spune la momentul acesta că avem acoperite toate catedrele, mai ales pentru faptul că este prevăzut în metodologia mișcării personalului didactic, anul acesta, că personalul calificat poate, timp de 60 de zile, să preia la plata cu ora toate orele rămase neacoperite, iar personalul necalificat, timp de 30 de zile. În aceste 60, respectiv 30 de zile, unitatea școlară scoate la concurs orele neocupate, urmând ca în această perioadă să le ocupe cu calificați”, a adăugat Valentin Bucur.

Fracțiile de normă sau orele la plata cu ora neocupate sunt, cu preponderență, în mediul rural și reprezintă sub 10% din numărul total de ore. Pe de altă parte, Inspectoratul a mai primit solicitări pentru modificarea planului de școlarizare, de la școli care au vrut clase în plus, mai ales pentru că era o suprapopulare, și a fost necesară o segmenare a clasei.

Preponderent, este vorba despre posturi de educatoare și învățătoare, atât în mediul rural, cât și urban.

Adina Chirvasă