Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

S-a stins îndrăgitul artist Mihai Constantinescu

Publicat: marți, 29 Octombrie 2019 , ora 21.24
Sursa foto Romania Cultural
Sursa foto Romania Cultural

Cântărețul Mihai Constantinescu a murit la vârsta de 73 de ani, după ce a stat câteva luni internat la Spitalul Floreasca, din capitală. Interpretul și compozitorul Mihai Constantinescu s-a născut la București, la 4 ianuarie 1946. Este absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport din București (1973).

A făcut parte din corul de copii al Radiodifuziunii și a studiat muzica la Școala Populară de Artă (1972) la clasa Floricăi Orăscu. A apărut în spectacole de revistă la Casa Studenților ”Grigore Preoteasa” din București și a făcut parte din formațiile Mondial și Dixie ’74.

Dragoș Vasiliu și Mihai Constantinescu, două nume importante ale trupei Mondial, s-au cunoscut când erau copii: “Îl știu pe Mihai de mic copil, dar nu prin ‘păduri cutreieram’, ci cutreieram pe strada Ștefan Furtună din București. Eu stăteam la numărul 110, el la 104. Am fost prieteni, am copilărit împreună începând de la jocurile cu ‘Muschetarii’, până când am început să ascultăm BBC-ul și Monte Carlo. Prin decembrie 1965, eu cântam la chitară și am înființat împreună cu băieții de la Politehnică Trupa Mondial. Cu mine l-am adus și pe Mihai Constantinescu, care avea înclinații de pe atunci și cânta piesele lui Salvatore Adamo, Paul Naref precum și unele din compozițiile prietenului nostru comun Romeo Vanica. Mihai a fost primul care a venit cu piesele ‘Primăvara’, ‘Balada unui greier mic’, bineînțeles, împreună cu alte melodii din repertoriul internațional pe care le cântam împreună cu regretatul Gabi Drăgan și cu trupa Mondial la 303, locul unde era Clubul Politehnicii”, își amintea Dragoș Vasiliu într-un interviu.

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Țeicu la pian.

“Mihai Constantinescu este un băiat vesel, un băiat de trupă și în același timp o fire destul de sensibilă. Mi s-a părut întotdeauna un suflet destul de ușor de rănit. Sensibilitatea pe care o are în muzică, în compozițiile lui și în interpretări cred că îl caracterizează cel mai bine”, mai spune Dragoș Vasiliu în interviu.

Primele înregistrări au fost făcute la solicitarea lui Titus Munteanu din repertoriul francez care l-a remarcat la una dintre audițiile organizate de clasa Floricăi Orăscu. În 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăți. Primele sale compoziții, ”Păpușa” și ”Anotimpuri”, s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa ”Am visat” (interpretă Corina Chiriac), a obținut Premiul III la Festivalul Șlagărelor de la Dresda, iar cântecul ”I.E.F.S ura!”, locul I la festivalul ”Șlagăre în devenire” (1981).

Poate piesa cea mai cunoscută a lui Mihai Constantinescu rămâne ”O lume minunată”. Cum s-a născut ea? În 1979, Mihai Constantinescu fusese invitat să cânte la un spectacol, cu ocazia sărbătoririi Anului Internațional al Copiilor. ”Nu aveam pregătit un cântec pentru eveniment. Aveam melodia, o făcusem și nu mă gândisem nicio secundă să scriu un text cu așa ceva. Atunci nu stăteam foarte departe de Sala Polivalentă și îndreptându-mă, de la repetiții, spre casă, mă tot gândeam — deja îmi intrase ideea în cap — ce să spun, cum să spun, ce cuvinte să folosesc ca să fie bine. Și pe drum atâta am spus și mi-am zis să nu uit până acasă: ‘E o lume minunată, în care veți găsi… numai copii’. Când am ajuns acasă exact asta mi-a rămas în minte. Am luat chitara, am cântat melodia, s-a potrivit ce făcusem pe drum”, povestește Mihai Constantinescu într-un interviu.

În 1981 a colaborat cu realizatorii filmului ”Maria Mirabela”, regizat de regretatul Ion Popescu Gopo, unde si-a pus amprenta nu doar de melodia genericului filmului, ci a fost și vocea personajului Scăpărici.

A apărut în numeroase emisiuni de divertisment tv, regizate de Alexandru Bocăneț, iar mai târziu, împreună cu Marius Țeicu și Olimpia Panciu a alcătuit un ”trio formidabil” ce a figurat în multe spectacole de televiziune semnate de Titus Munteanu.

În anii ’90 a format un cuplu muzical de succes cu Anastasia Lazariuc.

Tot în anii ’90 prezenta, împreună cu Anca Țurcașiu, emisiunea pentru copii ”Ba da, ba nu!”, în care s-au lansat mulți dintre copiii care azi au devenit nume cunoscute în muzică sau teatru/film, printre care Andreea Bălan sau Adela Popescu.

Din bogatul său repertoriu amintim piesele: ”Un zâmbet, o floare”, ”Hai să cântăm”, ”Hei copilărie”, ”Noi vrem iubire”, ”Vino pe strada mea”, ”Vacanță”, ”Un simplu om”, ”Sus în deal”, ”Pisicuța”, ”Iubiți și câinii vagabonzi”.

În 1999 a editat single-ul ”Iubiți și câinii vagabonzi”, iar în 2003, unul dintre albumele de pe dublul CD al Anastasiei Lazariuc a cuprins și piese scrise de Mihai Constantinescu.

A efectuat turnee în Germania, în SUA și în câteva state din Vestul Europei.

În noiembrie 2008, artistul a fost operat pe inimă, de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, condusă de șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară, profesorul Radu Deac.

În noiembrie 2009, Mihai Constantinescu a sărbătorit 40 de ani de carieră artistică prin spectacolul “O lume minunată” care a avut loc la Sala Palatului și la care au fost prezenți aproximativ 4.500 de spectatori și foarte multe personalități din lumea artistică — Margareta Pâslaru, Angela Similea, Anca Țurcașiu, Mădălina Manole, Andreea Bălan, Mirabela Dauer, Mihaela Mihai, Marina Florea, Alexandru Arșinel, Gheorghe Gheorghiu.

În 2011 a lansat colecția de albume ”Parte din viața mea”, ce reunește patru discuri ale artistului cu melodii ale anilor ’70,’80,’90 și 2000.

În 2012 a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare ”O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii și Cultelor. În același an, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii.

Din bogata sa discografie amintim: 1974 — ”Iubiți-ne că suntem flori / De unde vii? / Penița / Sora mea cea mică” (EP — Electrecord); 1979 — ”Olimpia Panciu — Mihai Constantinescu” (EP — Electrecord); 1972 — ”Marius, Olimpia, Mihai”, împreună cu Marius Țeicu și Olimpia Panciu (Album — Electrecord); 1972 — ”Un zîmbet și o floare” (Album — Electrecord); 1978 — ”O floare” (Album — Electrecord); 1980 — ”Mihai Constantinescu” (Album — Electrecord); 1982 — ”Speranță și vis” (Album — Electrecord); 1983 — ”Hei, copilărie” (Album — Electrecord); 1985 — ”Mihai Constantinescu” (Album — Electrecord);1986 — ”Te caut mereu” (Album — Electrecord); 1987 — ”Sus în deal” (Album — Electrecord); 1987 — ”Sunt un om obișnuit” (Album — Electrecord); 1989 — ”Cântă iubire” (Album — Electrecord); 1991 — ”La est și vest de Prut”, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album — Electrecord); 1993 — ”Adio tristețe”, împreună cu Anastasia Lazariuc (Album — Electrecord); 1994 — ”Maria” (Album — Electrecord); 1994 — ”Cine știe” (Album — Electrecord); 1996 — ”Anotimpurile” (Album); 1999 — ”O lume minunată” (Album); 2000 — ”Samba, samba” (Album); 2010 — ”Parte din viața mea” 4 CD Box (Compilație).

Sursa: AGERPRES

Radio România Brașov FM