Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Astăzi este sărbătorită "Ziua Culturii Naționale"

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 10.57
Sursa foto radioromaniacultural.ro
Sursa foto radioromaniacultural.ro

Dublă semnificație pentru ziua de 15 ianuarie. De 9 ani, aceasta a devenit "Ziua Culturii Naționale". Deloc întâmplător, alegerea datei are legătură cu nașterea lui Mihai Eminescu, în care românii văd un poet reprezentativ pentru spiritualitatea și forța lor de creație.

S-a întâmplat în 15 ianuarie 1850: s-a născut poetul național Mihai Eminescu, membru post-mortem al Academiei Române. Mihai (Eminovici) Eminescu s-a născut la Botoșani și a murit la 15 iunie 1889, la București.

Jurnalist, poet, prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române la 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu este considerat de criticii literari poetul național al României, fiind supranumit "luceafărul poeziei românești", dar și cel mai important reprezentant al romantismului din literatura românească.

Totodată, Eminescu s-a implicat în activitățile Societății literare" Junimea" și a fost redactor-șef al ziarului "Timpul". Erudit prin complexitatea cunoștințelor acumulate, Eminescu a studiat filosofia, dreptul, medicina, a fost interesat de economie, sociologie și alte discipline și a avut un real succes în cariera de jurnalist, articolele sale de critică literară, socială și politică fiind publicate în "Timpul" și "Curierul de Iași.

Întreaga sa activitate de ziarist a fost pusă în slujba dreptului la existența națională a poporului român, susținând în articolele sale cauza românilor din Transilvania și din Bucovina.

Boala și moartea sa prematură la numai 39 de ani au întrerupt ascendența unui talent care abia atunci ajungea la maturitatea creației sale și care avea potențialul de a deveni cu adevărat un poet de talie mondială. Asupra bolii și morții sale, circumstanțele nu au fost nici până astăzi pe deplin elucidate.

Radio România Brașov FM