Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Oameni ai străzii, cazați într-un club de noapte pe perioada pandemiei!

Publicat: marți, 31 Martie 2020 , ora 1.52

Zeci de oameni ai străzii găsesc adăpost pe vreme de coronavirus într-un club de noapte din Brașov.

Dacă tot au fost nevoiți să le închidă pentru petrecăreți, patronii clubului au decis să-și deschidă larg ușile pentru oamenii fără adăpost, să le ofere o masă caldă, un așternut curat și puțină alinare sufletească. Așa au înțeles ei să-și exprime solidaritatea cu întreaga comunitate, ajutându-i pe cei pe care de regulă nu-i vrea nimeni prin preajmă.

Primarul Brașovului, George Scripcaru a recunoscut că sunt singurii din oraș care nu au cerut nimic în schimb pentru acest efort. Ba, mai mult, au fost de acord să facă și câteva modificări în club, pentru amenajarea de dușuri.

"Singurii care și-au pus spațiul la dispoziție, din proprie inițiativă și fără nici o condiție, sunt cei de la 4Rooms. Noi am salutat inițiativa și, deși nu ne-au cerut nimic, din partea administrației locale am ajutat cu lenjerie, am pus un supraveghetor și acolo îi ducem pe cei adunați de pe străzi, fără adăpost. Tot reprezentanții clubului suportă și cheltuielile cu mâncarea celor cazați la ei, totul doar pentru a ajuta cu ceva comunitatea", a precizat primarul. (fișier audio atașat)

Centrele de la Direcția Asistenței Sociale sunt pline ochi, la UPU prioritatea ar trebui să fie oamenii cu boli grave sau trierea celor infectați cu virusul COVID19, nu pentru oamenii adunați de Poliția Locală de pe străzi, cred inițiatorii. Dar și la club acești oameni sunt primiți după verificări.

Cu detalii, Alex Cristian, unul dintre patronii adăpostului inedit: "Poliția locală îi preia de pe străzi, îi duce la spital, îi controlează și igienizează, apoi îi aduc la noi cu ambulanța, unde sunt din nou verificați, să nu aibă arme albe sau băutură la ei după care le oferim câte o canapea. Au toate condițiile la noi, două mese și un aperitiv asigurate pe zi, căldură, televizor... În momentul de față avem cazate 20 de astfel de persoane, 19 bărbați și o femeie. Le-am amenajat incinte separate, la parter bărbații, la etaj femeile. "

Locația are la etajul superior un restaurant care, deși este închis temporar, din cauza crizei pandemice, si-a reaprins cuptorul. Au fost aduși angajații de acasă, să gătească pentru această campanie umanitară.

Chiar dacă spun că toate cheltuielile vor fi acoperite de ei și de cei implicați în această acțiune caritabilă, tot ar mai avea nevoie de ajutorul brașovenilor, mai ales pentru îmbrăcăminte și articole de igienă personală.

Mai multe ne spune Alina Ariton, ca partener al acestei campanii: "Brașovenii care vor să se alăture campaniei pentru adăpostul creat la acest club pe perioada pandemiei pot dona haine pentru bărbați și femei, articole pentru igienă corporală, produse de unică folosință, precum caserole, tacâmuri, jocuri, să le țină mintea ocupată, pentru că toată ziua stau acolo și au nevoie și ei să se destindă cu remy, table, să citească o carte…".

Acum sunt doar 20, dar în curând alte zeci de persoane fără adăpost vor fi aduse aici (până vor ocupa toate cele 80 de paturi pregătite pentru ei), pentru o masă caldă și o vorbă bună. Până trece primejdia numită COVID 19…

Camelia Vlad