Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Persoanele care au credite ipotecare pot beneficia de amânarea ratelor

Publicat: duminică, 5 Aprilie 2020 , ora 16.56
Sursa foto SRR
Sursa foto SRR

Persoanele care au credite ipotecare pot beneficia de amânarea ratelor. Guvernul a emis normele metodologice pentru aplicarea ordonanței de urgență care stabilește facilități pentru cei care au datorii la bănci, potrivit Radio România Actualități.


Astfel, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, debitorul trebuie să depună cererea în care va opta pentru un interval de la o lună până la nouă luni în care plățile să fie suspendate.


Scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare nu poate depăși 31 decembrie 2020.


Este nevoie și de o declarație pe proprie răspundere că veniturile proprii sau ale familiei au fost afectate de criza COVID-19.


Cu mențiunea că băncile nu trebuie să se limiteze la aceste situații, normele exemplifică și câteva cauze care urmează să fie luate în calcul la creditele ipotecare. Între acestea: intrarea debitorului sau a membrilor familiei în șomaj tehnic, ca efect al închiderii sau restrângerii activității angajatorului, concedierea sau reducerea salariului, plasarea în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu noul coronavirus.


Banca are obligația, după aprobarea solicitării și în termen de 30 de zile de la primirea acesteia, să transmită - în scris sau prin e-mail - debitorului noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate. Ministerul Finanțelor subliniază că rata de dobândă se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit ipotecar inițial.

(Sursa articol Radio România Actualități) 

Radio România Brașov FM