Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Tratament cu plasmă umană gratuit, pentru pacienții grav afectați de noul coronavirus

Publicat: miercuri, 15 Aprilie 2020 , ora 18.43
Sursa foto romania-actualitati.ro
Sursa foto romania-actualitati.ro

Pacienții brașoveni, grav infectați cu noul coronavirus, vor putea avea acces, în curând, la tratamentul cu plasmă umană hiperimună - un tratament salvator de vieți, susțin specialiștii.

Deja, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a semnat un contract de sponsorizare cu o firmă din București, care va pune la dispoziția administrației publice județene, în mod gratuit, un echipament de plasmafereză, în vederea utilizării experimentale, în scop terapeutic, a plasmei umane hiperimune. Aceasta este recoltată de la pacienții COVID-19 vindecați.

Echipamentul va fi instalat, după Paște, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care deține o unitate autorizată pentru colectarea de sânge. Acesta va putea fi utilizat pentru colectarea de plasmă convalescentă de la donatorii care deja s-au vindecat de COVID-19 și au un nivel crescut de anticorpi, ce pot transferați, astfel, pacienților critici.


Totodată, plasma umană, astfel colectată, va putea fi utilizată și pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.


La momentul actual, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov se numără printre puținele unități sanitare din România, care va beneficia de un astfel de echipament.


Terapia cu plasma umană hiperimună de la convalescenți este considerată soluția cea mai promițătoare pentru perioada imediat următoare, până la crearea și validarea unui vaccin anti-COVID-19 și a unui tratament medical standard.


Tratamentul a fost utilizat deja, în mod experimental, în mai multe țări din Uniunea Europeană, SUA și China.

Adina Chirvasă