Arhivă : Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Parada Junilor, oprită pentru prima dată în 53 de ani, din cauza stării de urgență

Publicat: duminică, 26 Aprilie 2020 , ora 11.57
Sursa foto arhivă
Sursa foto arhivă

Pandemia de coronavirus blochează tradițiile. După 53 de ani de manifestări culturale constante, tradiția junilor de a coborî cu paradă în cetate, în a doua duminică după Paști, este întreruptă din cauza stării de urgență instituite în toată țara.



Unul dintre junii Brașovului, Costel Chicuș, ne-a împărtășit gândurile sale în această zi tristă pentru obiceiul românesc, făcând chiar o promisiune de viitor:



Din păcate, timp de 53 de ani, de la reluarea obiceiului, din 1967, până anul acesta, Parada Junilor a avut loc fără întrerupere, dar suntem pregătiți pentru la anul și, cu siguranță, parada de anul viitor va fi una de neuitat pentru toți brașovenii”, a spus Costel Chicuș.



Evenimentul mult așteptat an de an de brașoveni nu ar trebui totuși ignorat, astfel că fiecare încearcă să-și aducă aminte, cel puțin în această zi, de unica sărbătoare a cetății. O provocare în acest sens a venit și de la Sorin Susanu, șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Brașov, care a propus parada virtuală a junilor, prin postarea pe rețelele de socializare a cât mai multor poze cu acești cavaleri care duc tradiția mai departe:



Din punctul meu de vedere este una dintre cele mai frumoase tradiții din România, care întotdeauna a pus Brașovul într-o lumină favorabilă și duce mai departe o tradiție și o istorie care este bine să fie cunoscută de fiecare dintre noi. În contextul actual, cred că este singura variantă în care putem să ținem vie această tradiție”, a spus Sorin Susanu.



Parada Junilor a mai fost interzisă doar de regimul communist, în 1949, printr-un decret semnat de Ana Pauker. Coborârea Junilor a fost reluată abia în 1967, când Nicolae Ceaușescu a permis acest lucru după ce a fost întâmpinat cu pâine și sare de un grup de Juni călări la o vizită în Brașov.

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Sursa video Costel Chicuș
Camelia Vlad